юли 05, 2007

Седем години затвор за убиеца на таксиметровия шофьор Емил Емилов

Информация на НетИнфо!
Георги Пейков ще трябва да изплати на роднините на жертвата общо 70 000 лв. обезщетение.
Софийски градски съд осъди на седем години затвор Георги Пейков за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов. Вчера Пейков се призна за виновен пред съда. Той ще трябва да изплати на роднините на жертвата общо 70 хил. лв. обезщетение - 30 хил. лв. на съпругата на жертвата Снежана и по 20 хил. лв. на децата му Янислава и Христо.Престъплението, извършено в ранните часове на 9 февруари, стана причина за протест на таксиметрови шофьори пред Народното събрание. Извършителят се предаде няколко часа по-късно и направи пълни самопризнания. Роднините на жертвата предявиха граждански иск за 500 хил. лева и настояха за смъртно наказание. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд, като близките на Емил Емилов бяха категорични, че ще обжалват. По закон извършителят на умишлено убийство може да получи между 10 и 20 години затвор, но тъй като Пейков се призна за виновен, процесът се води по съкратената процедура и той получава присъда под минимума. Първоначалното изтърпяване на наказанието е при строг режим. На подсъдимия се приспада от наказанието времето от момента на наложената му на 12 февруари 2007 г. мярка за неотклонение "задържане под стража". На Пейков са присъдени и разходите по делото - 1600 лв. разноски по делото, 500 лв. адвокатски хонорар на семейство Емилови, 2800 лв. държавна такса, които са 4% върху стойността на уважените искове, и три лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Венета Райкова и Тихомир се развеждат

Информация на НетИнфо!
Според в. "Нощен труд" инициативата е на Тишо, делото ще е на 29 октомври.
Водещата на скандалното жълто телевизионно предаване "Горещо" Венета Райкова призна, че се развежда с Тихомир Георгиев, за когото се омъжи преди две години. Според в. "Нощен труд" инициативата за развода е на Тихомир (Тишо). Вчера сутринта Райкова е получила призовка за бракоразводното дело, което е насрочено за 29 октомври. "Още не мога да осъзная факта, че Тихомир подаде молба за развод. Мъчно ми е, защото много го обичам", казала пред "Нощен труд" Венета Райкова. Преди седмица напуснала семейното жилище в центъра на София, недалеч от НДК. Тв водещата Венета Райкова и годеникът й Тихомир Георгиев (Тишо), нашумелият участник в първото издание на риалити шоуто "Биг брадър", който правеше секс на живо пред камерите със съквартирантката си Мел , сключиха брак през юли 2005 г. Започнаха да излизат заедно, след като собственикът на индийски ресторант Тишо беше изгонен от къщата на шоуто Пред съквартирантите си той не веднъж признаваше, че е влюбен във водещата на "Горещо" (Goreshto.com), която бе класирана от сп. "Плейбой" сред най-желаните жени в България. Мнозина обаче заподозряха, че връзката им е с чисто рекламна цел, тъй като и двете предавания текат в ефира на "Нова телевизия". Изглежда отношенията им са се изострили след провала на Венета в последната версия на "ВИП брадър", когато тя успя да скъса нервите на всички участници, настрои срещу себе си огромното мнозинство зрители и беше изгонена с рекордно висок резултат.

Сочи ще бъде домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година

Информация на БНТ!
Руският град Сочи беше избран за домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година на сесията на Международния олимпийски комитет в Гватемала. Във втория кръг на изборите Сочи победи Пьончан /РепубликаКорея/, а при първото гласуване отпадна Залцбург /Австрия/.За първи път Русия ще бъде домакин на зимни Олимпийски игри. През 1980-та година Москва бе домакин на летни Олимпийски игри. Сочи - черноморски град-курорт в Красноярския край, е основан през 1838 година. Тогава на мястото на Сочи е построен форт Александрия, който е трябвало да укрепи границите на Руската империя. Своето сегашно име Сочи градът получава едва през 1896 година. В момента Сочи има около 400 000 жители. Градът притежава уникална природа - на разстояние по-малко от 50 километра се намират алпийска зона /планините на Главния Кавказки хребет/ и субтропическа зона /морското крайбрежие/. Руският президент Владимир Путин изненадващо премина от английски на френски език при представянето на кандидатурата на Сочи за домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година на сесията на МОК в Гватемала. Путин, който говори на английски език, произнесе на френски последните думи на своята реч, призовавайки членовете на МОК "да осъществят мечтата на милиони руснаци и да дадат Олимпиада `2014 на Сочи". Изказвания на ръководители на руския спорт след избора на Сочи за домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година: Вячеслав Фетисов - председател на Спортния комитет на Русия: "Победата на Сочи е важна не само като мощен изпулс за развитието на зимните спортове в Русия, но и като признание от олимпийското движение и световната общественост на нова Русия". Леонид Тягачов - президент на Националния олимпийски комитет на Русия: "Русия добре се потруди и заслужено получи праавото да бъде домакин на олимпиадата. Това решение на Международния олимпийски комитет показа, че ние сме силни не само със спортни резултати, но и сме силни организационно и като център на морално влияние върху света. Ние се ползваме с авторитет сред мнозинството от 204-те страни-членки на МОК".

Български гражданин е отвлечен и измъчван от групировката Хамаз в Газа

Информация на БНТ!
Български гражданин е отвлечен и измъчван от групировката Хамаз. Халид Ал Мугир е палестинец с българско гражданство, който е отвлечен вчера в град Газа, където е работил за палестинското правителство. Информацията е потвърдена официално от властите в Газа. В посолството на Палестина тук смятат, че животът на българина е в опасност. Халид Ал Мугир трябваше да се прибере при семейството си в Пазарджик с групата, която днес тръгна от ивицата Газа към България.

Миньори дават на съд полицаи за нанесени телесни повреди

Информация на БТВ!
Миньорите в Гълъбово отново протестираха. Този път нямаше сблъсъци с полицията. При вчерашните протести пострадаха четирима миньори. Работниците ще съдят служителите на реда за нанесени телесни повреди. Въпреки че имаха разрешение от областния управител за протеста си, днес миньорите не блокираха международния път Русе-Свиленград. След пет дни те ще преговарят със синдикатите и ръководството на мини "Марица-Изток" за по-високи заплати. Протестите им ще бъдат подновени в понеделник, като към тях ще присъединят и техни колеги от цялата страна. Пострадалите миньори и полицаи са си извадили медицински свидетелства. Тепърва ще се установява дали полицията е превишила правата си или протестиращите са провокирали насилието. Още вчера стана ясно, че миньорите са спазили закона, като са поискали разрешение да блокират пътя Русе-Свиленград. Забраната за блокада от кмета е дошла с осем дни закъснение. Затова и областният управител я е отменил. Материалите за напрежението между полицията и протестиращите ще бъдат докладвани на Военната прокуратура, която ще трябва да прецени има ли превишаване на правомощията и полицейско насилие. Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви на парада по случай днешния празник на МВР, че за инцидента не трябва да се говори едностранчиво и че е поканил за разговор в понеделник лидерите на двата синдиката.

Николай Марков: Първанов, Сидеров и Доган са следени нерегламентирано

Информация на БТВ!

Петима политици са били обект на нерегламентирано събиране на информация от страна на НСО, заяви в предаването "Тази сутрин" бившият гард. Общото между тях е служител на НСО, който в различни периоди е бил охрана на всеки един от тях, уточни Марков. Това са Венцислав Върбанов като министър на земеделието, Стефан Софиянски като кмет на София, по-късно Георги Първанов, Волен Сидеров и в момента Ахмед Доган, твърди бившият служител на НСО. Общото между тези хора бил служител на НСО, който в различни периоди е бил охрана на всеки един от тях. По думите на Марков става въпрос за Росен Маринчев. "Това, което ще кажа пред Военна прокуратура, е пълното осветяване на офицера Росен Георгиев Николов, познат на 850 служители на НСО с името Росен Маринчев. Второто нещо, което искам да зная - какви отношения е имал той с дъщерята на ген. Владимиров." "Нормативната уредба на НСО не позволява да се събира информация за хората. Изброените от мен са жертви на нерегламентираното проследяване и те сега научават, че са обект на нерегламентирано събиране на информация", подчерта той. "Конкретният казус, за който аз говоря, започва през 2002 г. и аз описах всичко в доклад до президента. Тогава беше направен опит да бъда вербуван да давам информация за политици. Този опит беше направен от Петър Маринчев", разказа още Марков. Схемата за изнудване на служителите на НСО е: ако човек се провали в службата или в личния си живот, той пише обяснение без дата, така този документ може да бъде използван срещу въпросния служител винаги, обясни бившият гард. Към този момент прокуратурата ме е търсила на адреса на родителите ми, но аз не се крия и ще се явя пред Военна прокуратура, каза той. Нямам сили да коментирам тази гадна история, така бившият кмет Стефан Софиянски коментира изявленията на гарда от НС. Другият, който според Марков е бил разработван - Венцислав Върбанов, заяви, че е изключително изненадан и ще поиска информация от НСО за изнесената информация.

Трима бивши конституционни съдии са били агенти на ДС

Информация на НетИнфо!
Освен Георги Марков и Тодор Тодоров, с досие е и Димитър Гочев - първият български съдия в Европейския съд за правата на човека.
Трима бивши конституционни съдии - Георги Марков, Димитър Гочев и Тодор Тодоров, са били агенти на Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата. Тримата бяха конституционни съдии от октомври 1994 г. до октомври 2003 г. За досието на Георги Марков (57 г.), който беше депутат от СДС във Великото Народно събрание и в 36-ото Народно събрание, е съобщавано и при предишни проверки за сътрудничество на Държавна сигурност (ДС). Според изнесените сега данни той е бил вербуван през декември 1972 г. Осъществявал е сътрудничеството на МВР-Софийско градско управление, отдел ІІ-Държавна сигурност, управление VІ-ДС (политическата полиция), отдел ІІ, отделение ІІІ. Сътрудничил е под псевдонимите Николай и Стефан. По терминологията на ДС е снет от действащия оперативен отчет на 17 април 1976 год. от VІ-ДС - изчерпани възможности. Преди демократичните промени у нас Георги Марков е работил в канцеларията на Института за чуждестранни студенти, в Столичната голяма община, като адвокат, в списание "Държава и право". Бил е хоноруван асистент по административно право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". За конституционен съдия бе назначен от квотата на президента, когато този пост заемаше Желю Желев. Бе сред подкрепилите завръщането на Симеон Сакскобургготски в България, но по-късно стана негов критик. През декември 2005 г. оглави партията "Ред, законност и справедливост" и се яви като неин кандидат на президентските избори миналата година. Обяви се за предсрочни парламентарни избори и свикването на Велико Народно събрание, което да извърши радикални а не само козметични конституционни промени, включително разширяване на правомощията на президента. Когато се кандидатира за президент, Марков отказа да поиска справка за досие. Той твърди, че щом през 1994 г. президентът Желев го е назначил за конституционен съдия, това означава, че е "чист". През годините Марков винаги е твърдял, че през 1971 г. във Второ главно управление на ДС му било направено досие без негово съгласие. И днес той се опита да твърди, че е бил проверен от Конституционния съд и никой няма право да твърди, че е бил доносник на ДС. През октомври 2006 г. обаче бившият конституционен съдия Станислав Димитров заяви за mediapool.bg: "Веднага след назначаването му в КС, постъпи искане от 54-ма народни представители за тълкуване на понятието "високи нравствени качества", каквито всеки конституционен съдия трябва да притежава, според конституцията, и за обявяване на Указа на президента за назначаването на Марков за противоконституционен. В искането на депутати от левицата се твърдеше, че, според официална информация, той е сътрудничел доброволно като агент-доносник на структурите на бившата Държавна сигурност, което е било установено от Временната комисия за Великото народно събрание и съобщено в пленарна зала. А според общественото мнение дейността, свързана с доносничеството, е неморална и лицата, които са я осъществявали, не са носители на високи нравствени качества. Конституционният съд разгледа делото на 20 октомври 1994 г. и произнесе решение, с което отхвърли искането на депутатите като недопустимо. Решението е подписано и от мен. Както аз, така и Георги Марков, много добре знаем какво означава това решение и затова смятам за недостойно и крайно обидно той и неговите сътрудници от щаба му Яне Янев и Емил Кошлуков да заблуждават и лъжат, че съдът по това дело е направил проверки и е констатирал, че Марков не е бил агент-доносник на бившата ДС. Българският Конституционен съд изобщо не е проверявал агентурното му минало и решението на съда съвсем не означава, че е опровергана принадлежността му към бившата Държавна сигурност". Димитър Гочев (71 г.) е вербуван на 15 юни 1971 г. Осъществявал е сътрудничеството в Софийско градско управление-ДС, отдел 01, отделение 01 под псевдоним Ивайло. Има собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководилия го щатен служител; картон, дневник, лично дело и работно дело. Снет е от действащия оперативен отчет на 31 май 1988 г. заради изчерпани възможности. Гочев, юрист с голям авторитет, е първият български съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (1992-1998 г.). Преди това е бил съдия, председател на отделение и зам.-председател на Върховния съд. За конституционен съдия е избран от квотата на парламента. През май 2004 г. бе сред номинираните за национален омбудсман, но отпадна още преди втория тур. Тодор Тодоров (59 г.) е вербуван на 15 април1982 г. Сътрудничил е на 06 управление на ДС-МВР под псевдоним Любомир. Снет е от действащия оперативен отчет от 12 февруари 1984 г. заради изчерпани възможности. Тодоров бе конституционен съдия от квотата на парламента. Специализирал е в Люксембург, Хага, Лайден, Рим и Хамбург. Преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", през 1996 г. става професор. Ръководител е на Катедрата по международно право и международни отношения (1992 - 1994). Работил е като адвокат (1973-1975), заместник-председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (1993-1994).

юли 04, 2007

Путин: Много бих желал да играем една и съща игра със САЩ

Информация на БТВ!
Срещата Буш-Путин приключи с демонстрация на добри лични отношения, но без съществени резултати. Двудневното гостуване на президента на Русия в имението на семейство Буш в щата Мейн не надхвърли рамките на предварителните очаквания. Визитата трябваше да постави началото на подобряване на руско-американските отношения, които в последно време рязко се влошиха. В медиите срещата в Кенъбанкпорт изобилстваше от символични изказвания и ярки названия - от "омарената среща на върха" до "политическия риболов на годината". Буш си позволи рядко за политик от такъв ранг откровение: "Когато общуваш със световен лидер, се чудиш дали говори истината или не. С Путин аз нямам такива проблеми. Понякога той изрича неща, които не бих искал да чувам. Част от тези неща са руското неодобрение за американската противоракетна система и бъдещето на Косово. Но знам, че той винаги казва истината. И не трябва да гадаеш какво е мнението му. Така е много по-лесно да намерим обща основа." Според руски журналист Путин завършил импровизираната пресконференция с предварително подготвените думи: "Картите са раздадени, можем да започнем играта. И много бих желал да играем една и съща игра". В Мейн руският държавен глава продължи да влиза в играта със системата за противоракетна отбрана. Към предложението си за съвместно използване на радара в Азербайджан сега президентът на Руската федерация предложи същата станция да бъде модернизирана. Москва е готова да даде още един радар, който сега се строи в Южна Русия. Освен това Путин предложи да бъдат създадени центрове за обмен на информация за изстреляни ракети. Американската страна ще мисли върху тези предложения. Засега Вашингтон акцентира върху руската подкрепа в кризата с Иран. В този дух е двустранното споразумение за сътрудничество в развиването на ядрена енергетика, без да се допуска разпространението на ядрени оръжия. Като цяло обаче след Кенъбанкпорт са по-важни бъдещите действия отколкото конкретните резултати. И в Русия, и в САЩ догодина ще има президентски избори. И Джордж, и Владимир си отиват, но новите екипи ще трябва да работят по различията и по общите интереси в американско-руските отношения.

Освободиха Алън Джонстън - журналистът, който прекара 16 седмици в плен

Информация на НетИнфо!
Кореспондентът на Би Би Си в палестинските автономни територии бе отвлечен на 12 март от малко известната радикална групировка "Армия на исляма".
Кореспондентът на Би Би Си в Газа Алън Джонстън бе освободен тази нощ, след като един от висшите ислямски духовници в сектора издаде фатва, съобщи Ройтерс, като се позовава на палестински представител, участвал в преговорите с похитителите. За свободата на Джонстън не е бил поискан откуп. Похитителите на британския журналист се съгласили да послушат съвета на духовника да освободят заложника, след което бил написан и съответният документ за освобождаване "без никакви условия". Според Асошиейтед прес "Хамас" няма намерение да предприема каквито и да било мерки срещу групировката "Армия на исляма", която държеше британския журналист. В интервю за Би Би Си Джонстън заяви, че последните четири месеца от живота му били "ужасяващо преживяване". "Не знаех как ще свърши всичко това. Бях подложен на невероятен стрес", подчерта той и добави че "свободата е толкова прекрасно нещо". "Мечтаех много често да бъда свободен и винаги се събуждах пак в тази стая... Понякога беше доста трудно да си представя отново нормалния живот. Изумително е да бъдеш свободен", заяви Джонстън пред телевизия Би Би Си на живо от Газа. Той обясни, че докато е бил заложник, се е запознавал със събитията по радиото, и благодари на хората по света, както и на своите колеги от Би Би Си, за тяхната подкрепа и усилия за неговото освобождаване. "Освобождаването на Джонстън показва, че времето, когато една групировка сееше нестабилност и хаос, е отминало. Сега обстановката е друга и "Хамас" прави всичко възможно да поддържа сигурността", заявил лидерът на "Хамас" Халед Мешаал в интервю по телефона за Ройтерс. "Успяхме да приключим този епизод, който до голяма степен вредеше на имиджа на нашия народ. Усилията на "Хамас" доведоха до освобождаването на Алън Джонстън. Това е плод на продължителни усилия, които ние положихме като движение и правителство през изминалите месеци", добави той. "За нас този въпрос беше национално, морално и хуманитарно дело. Благодарение на Бог тези усилия постигнаха целта си тази нощ", каза Мешаал. "От името на палестинския народ изразяваме съжалението си за отвличането на журналиста. Днес празнуваме заедно със семейството на Джонстън, с Би Би Си и нашия народ неговото освобождаване", добави той. Британският журналист бе отвлечен на 12 март от малко известната ислямистка радикална групировка "Армия на исляма". Той бе единственият западен журналист, който работеше постоянно в палестинските автономни територии. Групировката пусна три видеозаписа, в два от които беше показан и самият Джонстън като заложник. "Армия на исляма" поиска всички мюсюлмани в британските затвори да бъдат освободени в замяна на свободата на Джонстън. В противен случай заплаши, че ще убие журналиста. От снощи районът, в който се предполагаше, че похитителите държат заложника, бе блокиран от въоръжени членове на "Хамас", като в същото време продължаваха интензивни преговори между "Хамас" и "Армията на исляма" с посредничеството на Народните комитети за съпротива. Преди две седмици "Хамас" взе със сила контрола върху цялата територия на ивицата Газа. Веднага след това палестинският президент Махмуд Абас разпусна правителството, в което преобладаваха представители на ислямистката групировка, и се готви да насрочи извънредни избори за президент и парламент. Газа се оказа както в политическа изолация, така и в обсада, тъй като Израел прекъсна връзките между ивицата и Западния бряг. За "Хамас" освобождаването на Алън Джонстън е сериозна стъпка към подновяване на контактите с външния свят.

Спасков реши да се оттегли

Информация на БТВ!
Директорът на "Пирогов" сам помоли здравния министър да го освободи от длъжност. На негово място временно е назначен нов шеф, който ще остане до провеждането на конкурс. Междувременно проф. Миланов призна, че случаят с д-р Кръстю Пенчев и Митьо Очите е бил прикрит от ръководството на болницата. Сагата около протестите в "Пирогов" продължава. Във вторник сутрин стачка нямаше, защото в понеделник преговорите завършиха с "успех". Оказа се обаче, че главното искане на протестиращите за смяна на ръководството на болницата е по-скоро обещание, а не факт. Въпреки информациите, че има конкурс за нов директор министър Гайдарски каза, че не е уволнявал доц. Спасков. Въпреки това вече му се търсеше заместник: "Трябва да намерим човек, който евентуално с по-твърда ръка да управлява "Пирогов". По-късно стана ясно, че Спасков сам е помолил да бъде освободен, макар че по думите на министъра и той може да се яви на конкурса. След близо два месеца протести днес болницата заработи отново нормално. Все още са противоречиви мненията на лекарите и всички, които работят в института, за това какъв ще бъде изходът на преговорите. Те продължават да са в стачна готовност. Здравният министър обясни, че ще има нов начин за управление на болницата. Щяло да се определи ново заплащане за тежките спешни случаи. Но относно заплатите той заяви: "Има хора, на които бих дал и 4000-5000 лева, стига да ги имам тези пари, разбира се, но има хора, на които не бих дал и лев." Преговорите продължават следващата сряда. Случаят с д-р Кръстю Пенчев и Митьо Очите е бил прикрит от тогавашното ръководство на болницата. В студиото на bTV д-р Милан Миланов призна, че с доц. Спасков знаят много случаи на рушвети. Двамата обаче искали да опазят имиджа на "Пирогов", като ги прикриват или отлагат във времето. Спасков от своя страна каза, че преди три години ръководството на болницата не е разполагало със запис на разговор между д-р Пенчев и Митьо Очите и не е имало прикриване на случая. "Добре, отговарям. Прикрихме го. Опитахме се да го отместим във времето, да се забрави. Приехме, че това е грешка на един млад лекар и че ако тръгнем още от началото на кариерата му да го унижим, да го направим за пет пари, не е най-добрата политика по отношение на "Пирогов". Това се случва ежедневно. Вижте всички мутри с бели якички, влизат в съдебната зала и носят 100 медицински свидетелства за болести, които ако бяха болни, щяха да седят в инвалиден стол или на легло", обясни Миланов.

Мексиканец изпревари по богатство Бил Гейтс

Информация на НетИнфо!
Карлос Слим държи 33% от акциите на най-големия в Латинска Америка мобилен оператор.
Мексиканският милиардер Карлос Слим стана най-богатият човек в света, съобщиха агенциите като се позовават на мексикански медии. Със състояние от 67,8 милиарда долара Слим, който е роден в семейство на ливански имигранти, изпревари основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, чието състояние се изчислява на 59,2 милиарда долара. 67-годишният мексикански милиардер успя да измести Гейтс от първото място в класацията на богатите в резултат на увеличението с 27 на сто от март насам на цената на акциите на най-големият мобилен оператор в Латинска Америка "Америка мовил", в който Слим държи 33% от акционерния капитал. През април списание "Форбс" съобщи, че Слим е на второ място в класацията след Гейтс и преди третия най-богат човек на земята - Уорън Бъфет. Месец преди това Слиб бе трети по богатство. Слим, който е син на ливански имигранти, от дете помага в магазина на баща си "Звездата на ориента". По-късно работи в областта на недвижимите имоти и когато се дипломира като инженер е достатъчно подготвен, за да започне да залага на фондовата борса. През 1997 г. купува около 3% от Епъл на цена 17 долара за акция точно преди компанията да пусне своя хит iMac. Година по-късно акциите скачат на 100 долара.Сега притежава дялове в компании, които работят в областта на застраховането, телекомуникациите, интернет, продажби на дребно. Подобно на Бил Гейтс е известен с благотворителната си дейност. Наскоро той се присъедини към фондацията на бившия американски президент Бил Клинтън и започна кампания срещу бедността в Южна Америка. Миналия месец агенция ЕФЕ съобщи, че Слим ще дари 100 млн. долара за инициативата.

Венецуела, Уругвай и Перу продължават напред

Информация на НетИнфо!
Отборите на Венецуела и Уругвай не излъчиха победител, след като завършиха наравно 0:0 в последна среща от предварителна група А на южноамериканското футболно първенство Копа Америка, играна пред 42 300 зрители на стадион Метрополитано де Мерида. Равенството класира и двата тима на четвъртфиналите, заедно с отбора на Перу, който също завърши наравно 2:2 с Боливия. В крайното класиране Венецуела е на първо място с 5 точки, втори е Перу с 4, трети Уругвай също с 4, но по-лоша голова разлика, а на последно място е Боливия с 2 точки. Защитникът на ловешкия Литекс Алехандро Сичеро излезе в трети пореден мач като титуляр за домакините на турнира и игра пълни 90 минути. Бранителят обаче нямаше много възможности за изява. И двата отбора започнаха предпазливо мача, като не поемаха никакви излишни рискове. В 13-та минута полузащитникът на Венецуела Хуан Аранго отправи опасен удар, който мина на сантиметри от напречната греда, а в 27-та и Сезар Гонзалес изпробва рефлекса на Фабиан Карини. Първата реална възможност за гол дойде чак в 38-та минута, когато Мигел Меа Витали изведе Джанкарло Малдонадо зад уругвайската защита, но ударът на нападателя бе париран от излезлия напред Фабиан Карини. Летаргията от първото полувреме се пренесе и през второто, като отново и двата тима много рядко поглеждаха към противниковата врата. В 66-та минута в игра се появи звездата на Уругвай Алваро Рекоба, който лекува контузия и досега не бе взимал участие в срещите на урусите на Копа Америка. Малко след появата си на терена играчът на Интер сгреши в близост до наказателното поле, но последвалият удар на Хосе Тореалба профуча над вратата. До края на срещата не се случи нищо интересно, като явно и двата отбора бяха доволни от равенството, което ги класира в следващата фаза на турнира. Отборът на Перу се класира за четвъртфиналите, след като се добра до равенството 2:2 в последните минути срещу тима на Боливия. Първото сериозно положение за гол пред една от двете врати дойде в 15-та минута, когато нападателят на Перу Паоло Гереро вдигна на крака публиката след красиво изпълнение на задна ножица, Уго Суарес обаче спаси. Девет минути по-късно Хайме Морено откри резултата. Хоселито Вака проби от дясно, подаде на нападателя на границата на наказателното поле, който с параболичен удар намери горния десен ъгъл на Леао Бутрон - 0:1. В 34-та минута капитанът на перуанския отбор Клаудио Писаро изравни, след като се възползва от центриране на Хуан Карлос Марино от пряк-свободен и с удар с глава отбеляза за 1:1. В даденото от главния съдия Карлос Чандия от Чили допълнително време на първото полувреме, боливийците стигнаха до втори гол. Ясмани Кампос прати коженото кълбо под напречната греда с удар от воле - 1:2. След почивката отборът на Перу натисна своя съперник, търсейки изравнително попадение, но трудно стигаше до вратата на Уго Суарес. Тимът на Боливия пък се задовляваше с епизодични контраатаки. В 78-та минута Перу остана с човек по-малко, след като Жоел Херера си заработи два жълти картона в разстоянието на само две минути и напусна терена. Пет минути преди края на редовното време голмайсторът на Перу Клаудио Писаро класира своя тим напред след изравнително попадение, което бе копие на първия гол на нападателя - Марино центрира от пряк-свободен удар, а Писаро с глава оформи крайния резултат 2:2.

юли 03, 2007

Народната представителка Теодора Дренска - 6 години мълчание

Информация на НетИнфо!
За две години прекарани в 40-ото Народно събрание 11 депутати не са се изказвали нито веднъж в пленарната зала.
Красивата и често хвалена от медиите за елегантността й народна представителка Теодора Дренска никога не е вземала думата в пленарната зала на парламента вече 6 години. За две години прекарани в 40-ото Народно събрание 11 депутати не са се изказали нито веднъж в пленарната зала, съобщи доц. Лилия Методиева от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Днес тя представи изследването "Граждански контрол върху парламентаризма", извършено от преподаватели и студенти. Най-много мълчаливи депутати са от НДСВ. Освен Дренска в този парламент не се изказват бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано, Енчо Малев (който е бил депутат и в 39-ото Народно събрание), бившият вицепремиер и шеф на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов и Иван Матеев Иванов. Теодора Георгиева Якимова-Дренска е 39-годишна, от Перник. Завършила е право. В този парламент е член на Комсията по гражданско общество и медии. През 2001 г. влезе в Народното събрание като член на Партията на жените. Системно е в списъка на лицата, които не обявяват доходите и имотното си състояние. През последните години името на съпруга й Цанко Дренски няколко пъти беше споменавано в медиите във връзка с обвинения за митническа контрабанда и за укрити данъчни задължения в особено големи размери. От ДПС винаги мълчат Илкер Мустафов, Метин Сюлейманов, бившият кмет на Велинград Фидел Беев и Фикрет Шабанов. От БНС думата не е вземал Иван Георгиев Стаматов. Информацията е от стенографските дневници на парламента, публикувани в интернет. Без кворум в залата е имало 23 хиляди гласувания за времето от 36-ото до петата сесия на 40-ото Народно събрание. През първата сесия на сегашния парламент гласуванията без кворум са били 1517 - 60.9% от всички гласувания. Според доц. Методиева продължава гласуването с чужди карти, въпреки решението да се гласува само в четвъртък и петък сутринта. "Сега депутатите не гласуват само с 3-4 чужди карти, а с картите на отсъстващите си колеги от цял ред, защото времето за гласуване е дълго", обясни тя. И напомни, че в Полша гласуването с чужди карти в парламента е криминализирано деяние.

Първанов: По-близко сме от всякога до окончателно решение за медиците

Информация на НетИнфо!
По-близко сме от всякога до едно окончателно решение за съдбата на българските медици и палестинския лекар, но колко близо е това, все още никой не може да каже. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата с германския си колега Хорст Кьолер, предаде репортер на БГНЕС. Не бих се ангажирал с времева прогноза, тъй като опитът показва, че всички подобни прогнози са били опровергавани от времето, посочи Първанов на въпрос кога ще се реши проблемът с българските медици в Либия и дали това ще стане до края на португалското председателство на ЕС. Кьолер от своя страна изрази надежда за по-скорошно решаване на случая и завръщане на нащите сънародници у дома. Имаме впечатлението, че има леко движение в каузата за освобождаване на българските медици, допълни Кьолер. Не намирам за редно разширяване предмета на наблюдение с проблеми, които не са заложени в решението на Европейската комисия от декември миналата година – така българският държавен глава отговори на въпрос на германски журналист. Двамата президенти бяха помолени да коментират дали това е точната оценка, която комисарите трябваше да дадат за напредъка на двете новоприсъединили се страни и дали не е трябвало тя да е бъде по-строга. Българският държавен глава подчерта, че не би могъл да дава оценка за това дали изводите в доклада са правилни, или не. Той обаче отбеляза, че това докладът е оценка за напредъка на България през последните шест месеца и че документът е по-скоро окуражаващ за страната ни. Ние си даваме сметка за редица продължаващи проблеми, каза Георги Първанов и посочи като примери правосъдието и вътрешния ред. Той акцентира върху ясната политическа воля и прозрачността в действията на българските институции в изпълнение на условията на механизма за сътрудничество. Президентът Кьолер отбеляза, че двустранните отношения между България и Германия са изпълнени с доверие и между двете държави няма проблеми. Той посочи потенциала и необходимостта от още по-голямо задълбочаване на отношенията във всички сфери. Хорст Кьолер съобщи, че през миналата година в България са почивали половин милион германски туристи, а в Германия участ 12 000 български студенти.

35 природозащитници се оплакаха от полицейски произвол

Информация на БТВ!
16 акта за нарушаване на обществения ред и едно бързо производство са съставени след сблъсъка между природозащитници и полицията в София.
Около 20 ч. вчера близо 300 души блокираха за 20 минути без разрешение "Орлов мост", едно от най-натоварените кръстовища в столицата. Причина за гражданското неподчинение е решението на съда да свали статута на резерват от природен парк Странджа и така на практика да разреши строителството там. След снощния протест 35 природозащитници бяха задържани в столичното първо полицейско управление. Всички вече са на свобода, но се оплакват от полицейски произвол. По думите им след като вече били освободили пътното платно. От полицията пък твърдят, че не са си превишили правата си. Протестиращите са задържани, след като отказали да изпълнят устна заповед да освободят платното. "Агресия не е проявена от служителите. И още веднъж искам да подчертая, че в предстоящите ни ангажименти в подобни мероприятия... наистина полицията ще бъде безкомпромисна по отношение на нарушителите, грубо нарушаващи общественото мнение в столичния град", коментират от полицията.Образувано е и бързо полицейско производство срещу един от протестиращите, който оказал съпротива на полицай. Екозащитниците обаче няма да спрат до тук. Утре организират митинг пред президентството. Еколозите твърдят също, че въпреки забраната строителството край Варвара продължава. Според тях това означавало, че някой е знаел в аванс какво ще реши съдът. Собствениците на земи в района обаче настрояват и техните права да бъдат зачетени. За да сложи край на конфликтите, Община Царево предлага споразумение с Министерството на околната среда и водите - парк Странджа да има, но да се преразгледат границите му и строителството да се ограничи.

Президентът поиска нов закон за НСО

Информация на НетИнфо!
Заплашиха ме, че играта ще загрубее, заяви бившият служител на националната служба за охрана Николай Марков, който бе привикан на среща на "Дондуков" 2.
Необходимо е приемането на специален закон за Националната служба за отбрана, в който да бъдат уредени въпроси, свързани със статута и контрола върху службата, принципите и механизмите на нейното функциониране - около тази теза са се обединили участниците в срещата при президента Георги Първанов по актуалното състояние и перспективите в развитието на НСО. От прессекретариата на държавния глава посочват, че дискусията е била планирана още в началото на подготовката на специален закон за службата. В края на срещата е бил поканен бившият служител на службата Николай Марков по повод публичните му изявления, че в НСО с политически цели събират информация за охранявани лица. Марков не е отговорил на нито един от поставените му въпроси, уточняват от пресслужбата на президента. В съвещанието участие са взели представители на ръководството на НСО, двамата бивши началници на службата, председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров, представители на президентската администрация. Доминиращо по време на срещата е било мнението, че НСО трябва да е към президента, че трябва да бъдат ясно разписани правилата на взаимодействие на службата с другите институции, както и правата на нейните служители. Държавният глава е възложил разработването на специален анализ на предимствата и недостатъците на военизирания характер на службата. Първанов е лансирал и тезата, че в закона трябва да залегне възможността за ефективен контрол върху службата, упражняван от Народното събрание. Президентът е обърнал специално внимание на необходимостта от публично представяне на работата и задачите на информационното звено в НСО, включително и чрез среща с медиите. Пред БНР Марков обясни, че е отказал да даде обяснения за думите си, тъй като не е бил съгласен на срещата с държавния глава да присъства ръководството на НСО. "Искаха от мен да представя доказателства за тези неща, които говоря. Аз твърдо застанах зад позицията, че този формат по никакъв начин не представлява обществено представителство и по-скоро го тълкувам като опасност за мен... като другарски съд, отколкото като разумно разрешение за казуса. Президентът се опита чрез думите си да ме вкара в интрига с колегите ми от НСО - говоря за редовите служители, с които аз съм работил толкова години и имам много добри впечатления за тях", каза още Марков. Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров трябва да се създаде отделна анкетна комисия, която в кратки срокове да провери твърденията на Марков. НСО, както и всички служби, трябва да има допустимото ниво на прозрачност и пълното ниво на граждански и парламентарен контрол, каза още Свинаров, според когото нивото на парламентарен и граждански контрол е недостатъчно и това създава условия за подобни "гафове" в службата. Самият Марков, цитиран от БТА каза, че не е разбрал смисъла на разговора и формата на срещата, на която е нямало представители на други политически партии и от опозицията. В отговор на въпрос дали по време на срещата е бил направен опит да бъде притиснат, за да спре с изнасяне на информация, той посочи, че му е било заявено, че нещата ще отидат в прокуратурата и ако не спре, "нещата ще загрубеят". По думите на Марков това му било казано от началника на кабинета на президента Никола Колев. Попитан дали са отправяни заплахи към Марков, Николай Свинаров заяви, че не е чул заплахи. Г-н Марков отказа да отговаря на зададени въпроси за представяне на доказателства за твърденията му, ако е възприел нещо от думите на ген. Колев като заплаха, аз не съм го възприел така, посочи Свинаров.

Доц. Спасков напусна ръководството на "Пирогов"

Информация на НетИнфо!
За изпълнителен директор и шеф на института по спешна медицинска помощ бе назначен доц. Владислав Христов, който влезе в Съвета на директорите преди десетина дни.
Директорът на "Пирогов" д-р Спас Спасков е освободен от длъжност, обявиха от здравното ведомство. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се е срещнал с доц. Спасков, като двамата са обсъждали възникналите проблеми в болницата. По време на разговора доц. Спасков категорично е отказал да продължи да изпълнява функциите на изпълнителен директор на лечебното заведение. Министър Гайдарски е взел решение постът временно да бъде възложен на доц. Владислав Христов, член на Съвета на директорите от 22 юни т.г.. Тогава Гайдарски направи промени в състава на Съвета - освободи проф. Шери Таджер, проф. Огнян Хаджийски и д-р Димитър Раденовски и назначи на тяхно място проф. Емил Таков, началник на секция "Травматология", доц. Владислав Христов, началник на ІІ-ра хирургична клиника, и Весела Димитрова, ръководител на дирекция в Министерството на финансите. Вчера министерството и протестиращите лекари постигнаха споразумение да няма стачка в "Пирогов". Страните подписаха споразумение, в което е отбелязано, че министърът на здравеопазването ще обяви конкурс за изпълнителен директор на болницата. От стачния комитет предложиха трима лекари за борда на директорите - доц. Александър Червеняков, ръководител на Първа хирургия, д-р Стефан Стоилов, детски хирург, и д-р Петър Ченков, хирург-травматолог. "Камък ми падна от плещите, сега си почивам вкъщи. От мен паднаха такива изключителни отговорности, които някои хора не могат да ги разберат", коментира пред агенция БГНЕС доц. Спасков. "С доц. Владислав Христов имаме сравнително близки виждания за реоорганизацията на болницата, за да може да се стабилизира. Той беше избран и преди дни в Съвета на директорите на "Пирогов". Мисля, че той ще има и силите, както има и ясната и категорична подкрепа на министерството ще може да реализира една програма", добави още той. На избора на проф. Гайдарски да изпълнявам временно длъжността изпълнителен директор на "Пирогов" гледам като на задължение, заяви пък новият директор на болницата. "Уговорката ми с проф. Гайдарски е да продължи работата по структурата на "Пирогов", и то в духа, в който бе започната. Това ще се прави без да има някакви промени в състава на персонала", допълни той. Доц. Владислав Христов работи в "Пирогов" от 1986 г. и счита, че познава проблемите много добре. От разговорите му в министерството е станало ясно, че парите за ремонти на реанимацията са отпуснати и той може да започне. На въпрос дали има притеснения как ще го приеме колективът на "Пирогов" той отговори отрицателно. Надявам се да работим всички заедно, защото нямаме никакви различия по отношение на това каква болница трябва да бъдем, подчерта той. Пред БГНЕС обаче доц. Валентин Кърлев, председател на БЛС в "Пирогов", подчерта, че доц. Христов е част от ръководствата от 1990 г и според приетото споразумение между контактните групи на МЗ и стачния комитет не може да влиза в бъдещото управление на "Пирогов".

Курорти за погнуса и приказ

Информация на СЕГА!
Инвеститори се надпреварват да строят хотели и вили в апетитните райони на страната, но никой не се сеща за канали и пречиствателни станции.
Откриването и първите копки на пречиствателни станции напоследък са атрактивна политическа проява по Южното Черноморие. Разни министри току цъфват, за да обявят тържествено нов етап в строителството на еди-коя си станция. Очевидно традициите от близкото минало, когато най-лични държавници съобщаваха на народа за новите му придобивки, са се съхранили. Самият президент Георги Първанов се появи преди година на една такава церемония в Царево. Политици, депутати, областен управител и пр. - голяма еуфория! Все едно се обявява манифест от национално значение, а не обект за фекални води. От друга страна, разбираемо е желанието да участваш в разрешаването на един от най-тежките проблеми на курортите. От милионите, вложени в хотели през последните години, почти нищо не е отделено за водна инфраструктура и хигиена. Резултатът е много звезди сред много помия.Царево се сдоби с пречиствателна станция, а Созопол в момента строи такава за 15 милиона лева. Кметицата Веска Караманова се похвали, че това ще е най-модерният обект в страната. Строежът е в местността Герените, преди разклона за градчето. Първоначално съоръжението ще обслужва 80 хил. души, но тъй като в околностите на Созопол вече се строи с бурни темпове, се предвижда бързо капацитетът му да достигне 120 хил. души. Тази станция ще поеме отпадните води и от близкото с. Равадиново, но и от къмпингите "Веселие", "Каваците", "Златна рибка" и местността "Буджака", чиито мръсни води се изхвърляха директно в моретоСтанцията трябва да бъде пусната догодина и ще обслужва около 200 000 души. Тя ще поеме и отпадните води на огромния вече Слънчев бряг. Едновременно с това общината се зае да разшири и сега действащата пречиствателна станция "Равда-Ахелой", за да поеме и близките села Кошарица, Гильовци, Тънково и Оризаре, които също няма да бъдат подминати от строителната буря. Кошарица например, до неотдавна спокойно селце, постепенно се превръща в квартал на Слънчев бряг.Колкото и странно да звучи, тъкмо необузданото строителство пък бе причина Синеморец да остане без собствена пречиствателна станция. Такава всъщност бе направена по немска технология и проект на проф. Иван Секулов - преподавател и собственик на инженерно бюро в Германия. Станцията бе експериментална за България. При нея водата трябваше да се изпуска към приемника последователно, а не залпово, и да излиза по-чиста. Струваше само 300 хиляди лева, но и беше предвидена само за 1500 души. При проектирането й никому не беше хрумнало, че около Синеморец ще започнат да никнат огромни хотели и това зелено местенце ще поеме по печалния път на Слънчев бряг. Станцията бе пусната пробно през лятото на 2004 г. Паралелно с нея обаче отвори врати и огромният хотел "Белла виста бийч клуб" в местността Бутамята. И с него населението на Синеморец през лятото нарасна двойно. Съвсем логично станцията бе задръстена и тя спря завинаги."Големият проблем с тези станции е, че изграждането им бе отстъпено на съответните общини. А после те сключват договори с нас да ги стопанисваме. Ако на нашата фирма бе вменено като задължение сама да си строи станциите, те, първо, щяха да се изградят доста по-бързо и, второ, щяха да са и добре изчислени спрямо броя на населението", коментира говорителят на "ВиК" - Бургас Димитър Гюров. В момента Синеморец продължава да се освобождава от фекалиите така, както го е правила цяла България преди 40-ина години - с една тръба, директно забита в най-близкия воден басейн и бълваща в него всевъзможни неща.По на север по Черноморието има друг легендарен проблем - Златни пясъци. Комплексът расте и остарява с вечната дилема кой да му построи нова пречиствателна станция - държавата, която чрез ВиК-Варна е собственик на настоящото съоръжение, или хотелиерите. Сегашната станция е предвидена за 45 000 легла, а на Златните летуват двойно повече туристи. Между хората в бранша върви следният слух: малко след като стана екоминистър, Долорес Арсенова посетила курорта. И взела жената присърце проблема. Помислила, почесала се по главата и рекла на хотелиерите: "Ами няма толкова често да перете, ще пестите водата!"ВиК си сипват зеолит във водите на станцията - вещество, което разгражда мръсотията, и работите вървят постарому. Засега не е ясно нова станция ли ще се строи, или ще се разширява старата. За модернизацията й трябват 10 млн. евро. От време на време колекторът прелива, мръсотията потича по алеите и екоминистерството налага глоби на ВиК-Варна. Те обаче падат в съда, тъй като станцията си работи. ВиК не са виновни за многото хотели... Омагьосан кръг.А иначе на Златните тихо и полека продължава да се строи - работници тайничко разнасят фазери, дюлгери перат мръсните дрехи в морето. Това обаче - неофициално. Официално строежи няма.Проблем с мръсотията имат и редовите българи, които странят от скъпарските комплекси. В края на миналата година от Басейнова дирекция предупредиха, че морето край Варна и Бяла е силно замърсено - градските колектори се вливали в морето досами плажовете. "Като влезем в ЕС, плажовете може да бъдат затворени", предупредиха от Басейнова дирекция. Е, влязохме!В столицата положението не е много по-различно"Тук живеят повече от 70 000 души, стотици имат къщи и вили, приемат гости над 20 хотела, развиват се успешно около 1200 търговски дружества. Цената на земята непрекъснато расте, новото строителство е в своя пик, кварталите са сред най-престижните в столицата". Това пише в интернет сайта на столичния район "Витоша", който обединява южните софийски квартали в подножието на планината. Всичко написано е напълно вярно - от началото на 2005 г. досега районът е издал близо 1500 строителни разрешения. Но има и един изпуснат щрих от дивната панорама - тукашните квартали никога не са виждали канализация.След промените тук не е поставян и метър канали, по думите на районния зам.-кмет Милен Минчев. Говорим, разбира се, за законни канали, а не за множеството "направи си сам", заустени из витошките дерета, откъдето помията се оттича надолу към града. Един бегъл поглед върху реката, която тече през Южния парк, дава ясна представа какво има в нея. Единствените квартали, които разполагат с някаква частична канализация, са Бъкстон и Бояна заради Татовата резиденция. Всички останали - Драгалевци, Симеоново, Бояна, Княжево и селата Владая и Мърчаево, са на септични ями. За по-големите сгради, обитавани от повече хора, били те хотели или домове, Дирекцията по архитектура и градоустройство в Столичната община решава дали и как да се свържат с някой съществуващ провод. Това понякога обаче е само формална процедура, понеже някои са твърде далеч от всякакви връзки.По правило септичните ями трябва да са изгребни, т.е. да са "импрегнирани" с бетон, който да пречи на нечистотиите да се просмукват в полите на Витоша, но, уви - много от по-старите къщи не са спазили правилото. За новите обаче то е задължително условие за пускането им в експлоатация - уж по разпоредби. Някои пак не го правят, забеляза и столичният главен архитект Петър Диков.Десетината вилни селища, които в последните години бяха издигнати по поляните над Околовръстното, пък трябва да имат малки пречиствателни станции. Инвеститорите трябва да ги направят изцяло на свои разноски, под земята в парцела си, казва Милен Минчев. Те обаче са евтини - по около 80 000 лв., колкото един малък нов апартамент в краен софийски квартал.От една страна, е добре, че тук все още няма канализация, отбелязва арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за зелена София". В противен случай всички зелени площи около Околовръстното вече щяха да са изцяло бетонирани. Преди 2-3 години са правени проучвания за бъдещата канализация на Симеоново и Драгалевци, но все още не се знае кога ще започне изграждането й. Кварталите от район "Витоша" не фигурират в инвестиционната програма на "Софийска вода" - концесионера на столичната водопреносна и канализационна мрежа, за 2007 и 2008 г. Приблизително в този дух са отговорите, които получават многобройните граждани на района, които се жалват, че макар да плащат данъци като всички софиянци, понасят гореизброените неудобства. Според националната стратегия за околната среда до 2014 г. всички селища с повече от 2000 души трябва да пречистват отпадните си води.

35 еколози са задържани след протести в центъра на София

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Полицията се намеси след блокиране на две кръстовища.
35 души са задържани при нерегламентиран протест в защита на парк "Странджа" с блокиране на две възлови кръстовища в столицата снощи. Полицай е пострадал леко при сблъсъците. Задържаните са на възраст основно от 18 до 42 години, 28 мъже и 7 жени, уточниха от пресцентъра на МВР. Един от тях е с мярка задържане за 24 часа. Всички останали са дали писмени обяснения по случая, на повечето са съставени актове, на други са връчени призовки, след което са освободени. От задържаните петима са известни на органите на реда, отбелязват от МВР. Около 300 души блокираха снощи в 20,00 часа кръстовището на Орлов мост в столицата в защита на природния парк "Странджа". Младежи скандираха: "Долу мафията" и "Да спасим Странджа". Тричленен състав на Върховния административен съд се произнесе в края на миналата седмица, че не съществува Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 хектара. Изказани бяха опасения, че това ще доведе до безразборно застрояване и унищожаване на природата. Решението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок. Кръстовището остана блокирано за около 15-тина минути. Протестиращите нямаха разрешение за провеждането на проявата. След намесата на полицията екозащитниците са се изтеглили в посока кръстовището на булевардите Евлоги Георгиев и Драган Цанков. Малко след 21,00 часа бе блокирано и това кръстовище за кратко. Еколозите твърдят, че събирането им е спонтанно и признават, че не са имали разрешение за протест. Те са се организирали чрез интернет сайт. Днес младежите си пожелаха "Кабил да бъде толкова бърз и ефективен в защитата на парка, колкото са били МВР при техния протест".

Стачка в "Пирогов" няма да има

Информация на НетИнфо!
Ще бъде назначен нов изпълнителен директор на болницата.
Няма да има стачка в "Пирогов", защото от вторник започват преговори. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Матей Матеев, цитиран от БГНЕС. Стачка в "Пирогов" няма да има, потвърди в репортаж на БНТ председателят на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев. След няколкочасови преговори е подписано споразумение, в което е отбелязано, че на 3 юли министърът на здравеопазването ще обяви конкурс за изпълнителен директор на болницата. До 4 юли стачният комитет ще направи своето предложение за членове на борда на директорите, като страните са се договорили в него да не влизат личности, били в Управителните съвети на лечебното заведение от 1990 година досега. Започва да се изготвя методика, по която да се субсидират тежките спешни случаи в болницата, като тези разходи ще бъдат поемани от Министерството на здравеопазването. Тези разходи, които ще определи методиката, ще надвишават стойностите на клиничните пътеки и това ще се отрази и на заплащането на труда. Преговорите за фонд "Работна заплата" ще се обсъждат на отраслово ниво, като ще бъдат включени и представители на стачния комитет. Отделени са 10 млн. лева до края на годината за ремонт на фасадата, на реанимационния блок, гнойно-септичната клиника и 5 операционни зали. Ще бъде закупен скенер с най-модерните диагностични възможности. И двете страни считат диалога за изключително ползотворен. Говорителят на стачния комитет д-р Светозат Сардовски заяви, че от Министерството на здравеопазването са обещали и да доокомплектоват медицинското оборудване и на други звена в болницата, които се нуждаят от това. От двата синдиката в болницата заявиха, че са подписали споразумението, като д-р Тома Попов от КТ "Подкрепа" подчерта, че го е подписал с особено мнение, докато не стане реалност повишаването на заплатите. Д-р Борисова от КНСБ заяви, че ако не се дофинансират реално медицинските дейности, и не се повишат доходите на работещите в "Пирогов", те ще продължат протестите. Протестите в "Пирогов" продължиха няколко седмици с искания за увеличаване на заплатите, отпускане на средства за обновяване на апаратурата в клиниките, промяна в статута на болницата и смяна на борда на директорите.

Димитър Пенев е новият национален селекционер на България

Информация на БНТ!
Димитър Пенев е новият национален селекционер на България.От Българския футболен съюз трябваше да намерят треньор до края на юли. Както е известно след напускането на Христо Стоичков, за национален селекционер бе назначен Станимир Стоилов. Първоначалната договорка между Левски и БФС бе Мъри да води националите само за срещите с Беларус, но в последствие се появиха информации, че той ще продължи до края на квалификациите. След двата мача с Беларус, Стоилов все пак напусна и остави Борислав Михайлов и членовете на Изпълкома да търсят нови варианти. Заговори се, че новият треньор на футболния ни отбор ще бъде чужденец. Спрягани бяха имената на Алберто Дзакерони и Берти Фогтс, но явно финансовите им претенции са натежали в избора. За Стратега са гласували всички членове на Изпълкома, голяма част от които бяха под негово ръководство по време на световното по футбол през 1994 година.

Буш смекчи присъдата на Люис Либи

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Американският президент Джордж Буш обяви решението си да смекчи присъдата на бившия пръв помощник на вицепрезидента Дик Чейни Люис Либи. Така той му спести две години и половина затвор, които му бяха дадени от съда по дело за основателността на войната в Ирак. "Аз уважавам решението на съда, но стигнах до извода, че присъдата, наложена на Либи е прекомерна", каза Буш в комюнике. Ето защо намалявам присъдата на Либи, която изисква от него да прекара 30 месеца в затвора", обясни президентът. Остава в сила глобата от 250 000 долара и двугодишният изпитателен срок. Буш обяви решението си след като федерален апелативен съд отказа да спре за времето на времето докато трае обжалването прилагането на присъдата срещу Люис Либи. Ако президентът не беше се намесил бившият началник на кабинета на Чейни трябваше да започне да излежава присъдата си през следващите седмици. 56-годишният Люис "Скутър" Либи бе признат за виновен през март за възпрепятстване на правосъдието, лъжесвидетелство и бе осъден на 5 юни на 2 и половина години затвор и 250 000 долара глоба. Той обжалва тези две решения на съда преди десетина дни. Случаят датира от юли 2003г. когато пресата разкри, че съпругата на дипломат, обвиняващ администрацията на Буш, че е преувеличила иракската заплаха, е агент на ЦРУ.

юли 02, 2007

Издръжката на британската кралица - по едно евро на поданик

Информация на НетИнфо!
Годишният бюджет на короната се изчислява на 55,5 млн. евро, намалял е със 7% за последните пет години. Годишната издръжка на кралица Елизабет II излиза по 0,92 евроцента на всеки от нейните поданици, съобщи Франс прес. Бюджетът на британския кралски двор (Royal.gov.uk) се изчислява на 37,3 млн. лири (55,5 млн. евро), посочва агенцията, като се позовава на официално съобщение на Бъкингамския дворец. Тази сума е намаляла със 7% през последните пет години. В бюджета на Бъкингам влизат 13 млн. евро за заплати на работещите в кралския двор и 8,3 млн. евро за пътуванията на кралицата и на други членове на кралското семейство. Сър Алън Райд, който отговаря за финансите на короната, заявил, че се нуждае от няколко милиона лири допълнително за ремонт на кралските резиденции. Той обаче подчертава, че кралският двор е намалил с 12% емисиите на въглрероден двуокис през 2006-а. До края на тази година се очаква и кралският влак да премине изцяло на биогориво.

Председателството на ЕС - предизвикателство за Жозе Сократиш

Информация на НетИнфо!
източник БТА
След 6-месечно управление с твърда ръка от Германия, ръководството се поема от бедна държава с безгрижен начин на живот, пише Бари Хатън от Асошиейтед прес. След шестмесечно управление с твърда ръка от влиятелната Германия, председателството на Европейския съюз се поема от малка, бедна държава, известна с безгрижния си начин на живот. Тази промяна вероятно няма да вдъхне вяра у онези, които очакват напредък по основни въпроси като съставянето на текст, който да замени предишната отхвърлена евроконституция. Но португалският премиер твърди, че иска да придаде на започващото си в неделя шестмесечно председателство (EU2007.pt) същия реформаторски дух, който е използвал, за да разчупи стагнацията, заради която страната му получаваше ниски оценки по ключови показатели в ЕС. Според Жозе Сократиш, лидер на управляващата левоцентристка Социалистическа партия, 27-членния блок, който неведнъж е бил спъван в действията си от политическа нерешителност, се нуждае от голяма доза енергия. "Европа не може да стои на едно място", заяви той неотдавна и допълни, че възнамерява да премахне "пречките и препятствията, които отдавна спират Европа". През двугодишното си управление 49-годишният Сократиш, разведен и с прошарена коса, си спечели репутация на строг управник, който лесно избухва, когато плановете му ударят на камък. "Никой не може да ни обвини за това, че сме се отказали, когато нещата не потръгнат", заяви той във връзка с предприетите от правителството му спорни реформи. Той твърди, че има съмишленици в центъра на Европа за това, какво трябва да свърши по време на председателството си: германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, който също е бил премиер на Португалия. "Споделяме еднакви възгледи", заяви Сократиш след среща със Саркози. "Нашите приоритети са реформи, които да покажат, че Европа и нейната икономика прогресират и вървят в крак с промените в света". Въпреки това председателството на съюза обещава да бъде най-трудното изпитание за характера на Сократиш. Бивш министър на околната среда, той е неопитен в сферата на международните отношения. Португалия възнамерява да засили връзките на ЕС със средиземноморските страни, включително и с Близкия изток, и да вдъхне нов живот на отношенията с Африка, където блокът беше изместен от Китай. Междувременно ЕС трябва да се захване с продължителните проблеми на Балканите, деликатните отношения с Русия и вътрешните противоречия относно кандидатурата за членство на Турция. Лисабон трябва да се справи и със съставянето на "Договор за функционирането на Съюза", който, както лидерите на страните се споразумяха на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, ще бъде опростена версия на провалените им планове за конституция. Следва продължаващата Лисабонска стратегия. Тя беше представена по време на предишното португалско председателство на ЕС през 2000 г. и по-късно блокът я одобри като пътна карта за прехода от индустриалната епоха към епоха, базирана на знанието, услугите и разработването на нови технологии с цел развитие на икономиката. Сократиш твърди, че ще поддържа натиска за изпълняване на стратегията. "Европа трябва да инвестира повече в модернизацията си", заяви той. Като лидер на една от най-слабите икономики в Европа, той е наясно, че отказът да вървиш в крак с времето струва скъпо. Докато много западноевропейци започват да усещат изгодите от трудно извършените в някои случаи реформи през изминалите години, Португалия не предприе промени и сега страда от най-високото ниво на безработица в последните 21 години - 8,4%. Изостаналата й икономика спечели на страната прозвището "болникът на Европа". Анализатор, работещ за Европейската комисия, миналия декември посочи Португалия като пример какво не трябва да правят новите страни-членки на съюза. Страната изпитва остра липса на квалифицирана работна ръка. Според миналогодишни данни на Националния статистически институт малко над 70% от работещите не са завършили гимназия. Минималната месечна заплата от 403 евро (542 долара) е една от най-ниските в Европа. През 2000 г. португалският брутен вътрешен продукт на глава от населението беше 80% от средния за ЕС. Оттогава обаче той спада с бързи темпове и миналата година беше малко над 71%. Страната върви назад. "Бедата е в липсата на реформи", заявява Ан Метлър, изпълнителен директор на Лисабонския съвет, чието седалище е в Брюксел. Но в изблик на реформи с несигурен успех, предприети от Сократиш, Португалия показва признаци, че може би се измъква от дупката. Повече от четвърт милион португалци са се записали в програмата "Нови възможности", за да довършат обучението си и да повишат квалификацията си. Всички училища вече имат високоскоростна интернет връзка. През 2005 г. само 18% са имали такъв достъп. Необезпокояван от стачки и улични протести и разполагащ с подкрепата на мнозинството депутати в парламента, Сократиш съкрати държавните разходи, повиши пенсионната възраст за държавните служители, увеличи данъците и намали размера на социалните помощи. Увеличението на заплатите на държавните служители се индексира според оценката за личния им принос. "Сократиш се държи като главнокомандващ", отбеляза португалският магнат Белмиро де Азеведо.Предприемчивостта на премиера се отплаща: ръстът на португалската икономика за първото тримесечие на годината е 0,8 %, което е над средния за ЕС ръст от 0,6%. "Сега извършваме преустройство и взимаме необходимите конкретни мерки", заявява Карлос Зориньо, представител на правителството, който от две години наблюдава изпълнението на Лисабонската стратегия. И добавя: "Тези неща ще се изплатят с времето".

Шестчасов концерт в памет на принцеса Даяна

Информация на НетИнфо!
Шоуто бе организирано от синовете й, принцовете Уилям и Хари.
Сър Елтън Джон откри тази вечер на стадион "Уембли" в Лондон благотворителен концерт в памет на принцеса Даяна. Ако беше жива, днес Даяна щеше да навърши 46 години. На концерта присъстваха 63 хиляди зрители. Сред тях бяха и синовете на Даяна, Уилям и Хари, които са инициатори на концерта. Те за кратко излязоха на сцената преди началото и бяха приветствани бурно от зрителите. Елтън Джон, който е бил сред близките приятели на Даяна, изпълни "Твоята песен" на фона на огромна черно-бяла снимка на принцесата, прожектирана върху екран зад сцената. "Тази вечер е посветена на всичко онова, което обичаше нашата майка приживе - музиката, танците, благотворителността, семейството и приятелите", заяви 25-годишният принц Уилям. И двамата синове на Даяна неведнъж за изтъквали, че някои медии са се опитали да очернят образа на майка им и умишлено са пренебрегвали дейността й в подкрепа на благородни каузи като борбата със СПИН и помощта за жертвите на противопехотни мини в света. "Сега, десет години след смъртта й, хората започнаха да забравят удивителните неща, които тя успа да свърши, докато беше жива", заяви принц Уилям в интервю за Би Би Си. Принц Хари изказа почит към колегите си военни, служещи в Ирак. 22-годишният принц трябваше да бъде прехвърлен в Басра тази година, но военното командване реши да не го изпраща, тъй като е твърде опасно. "Бих искал да съм там с вас. Съжалявам, че не мога. Но към всички и към всички останали, които в момента са част от операции, бихме искали да кажем да се пазите", заяви той. Двамата синове на принцеса Даяна успяха да привлекат за участие редица известни по-идоли и групи като Том Джоунс, Род Стюарт и "Дюран-Дюран". Приходите от продажбата на билети ще отидат за благотворителните каузи на принцесата. Дюран Дюран изпълниха три песни, сред които и "Wild Boys", която посветиха на принцесата. Холивудската легенда Денис Хопър се присъедини към актрисата Сиена Милър на сцената, за да представи Лили Алън. Алън, която излезе след Джеймс Морисън, вдигна публиката на крака с "LDN" и нейният хит №1"Smile". Звездата от "24" Кийфър Съдърланд представи групата "The Feeling" и описа принцесата като "любяща и отдадена майка и велика икона на щедростта". Бившият премиер Тони Блеър и Бил Клинтън бяха сред отдалите почит на Даяна във видеозаписи, заедно с членове на благотворителните организации, които тя подкрепяше. Португалката с канадско гражданство Нели Фуртадо взриви тълпата, включително и принцовете, с трите си изпълнения. Английският национален балет, на който принцеса Даяна бе патрон, внесе различен облик на представлението. Тяхното изпълнение на откъс от "Лебедово езеро" на П.И. Чайковски напомни за любовта на Даяна към балета. В началото на втората част от шоуто "Status Quo" накараха тълпата да подскача с класическото си парче "Rockin' All Over the World". Том Джоунс развълнува публиката с версията си на "I Bet You Look Good o­n the Dancefloor" на "Arctic Monkeys" и направи дует с Джос Стоун. Уил Янг се появи в театрален стил. Облечен отгоре до долу в бяло и заобиколен от танцьорки, той изпя "Switch It o­n", преди да отстъпи сцената на Наташа Бедингфилд. Театралната тема бе продължена с поредица хитови арии от мюзикъли на сър Андрю Лойд Уебър. Американската певица Анастейша даде начало на поредицата с нетрадиционно изпълнение на тема от "Исус Христос Суперзвезда", последвана от Кони Фишър. Италианският тенор Андреа Бочели и сопраното Сара Брайтман пяха дует от "Фантома в операта". Концертът продължи шест часа и беше излъчван по телевизията в 140 страни. В България от 18 до 22 ч. БНТ предаде първата и втората му част, а третата ще бъде излъчена на запис в понеделник, 2 юли вечерта.. Взети бяха драконовски мерки за сигурност след откритите в петък две коли-бомби в Лондон и опита за терористичен атентат на летището в Глазгоу. Даяна се омъжи за престолонаследника принц Чарлз през 1981 г. Двамата се разведоха през 1996 г. В събота в двореца в Кенсингтън, където последно живееше Даяна след раздялата си с принц Чарлз през 1992 г., беше открита изложба в нейна памет. До януари 2008 г. там могат да бъдат видяни близо 200 фотографии и филми на принцесата, както и разговори с нейни близки.

РУМЕН ОВЧАРОВ:БСП е готова на всякакви компромиси, за да изкара пълен мандат

Информация на НоваTV!

Това призна в „Здравей, България” министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров. Според него има ясни индикации, които показват промяна на политиката на БСП към ДПС. Те не са достатъчни, но са стъпки в правилната посока, каза още Овчаров.

Румен Овчаров: Ако погледнем обаче нещата по същество, сигурно ще ви направи впечатление, че промяна на практика има.

Георги Коритаров: Каква е тя?

Румен Овчаров: И то в реалното разпределение на властовите ресурси.

Георги Коритаров: Например?

Румен Овчаров: Например, така наречената разплащателна агенция, където един от ключовите постове се заема от представител на БСП, например, дефакто разделението на Министерството на земеделието, където горите отново ще бъдат извън контрола на ДПС, така че ако говорим не с видимата, а с реалната страна на нещата, то според мен, промяната вече е факт.

Георги Коритаров: Достатъчно ли е обаче това, за да се създаде усещането, че БСП е скъсала пъпната си връв на независимост от икономическите интереси на ДПС?

Румен Овчаров: Не, това естествено не може да бъде достатъчно. Аз и не случайно съм говорил за това и тук, мисля че в това студио, но това са стъпки в правилната посока и според мен, си е резултат от това, което казах.

Георги Коритаров: И все пак според вас, готова ли е БСП на всякакви компромиси, за да изкара пълен мандат?

Румен Овчаров: Да и тя ги прави.

На порция омари Буш и Путин обсъдиха световните проблеми

Информация на БТВ!
Буш и Путин ядоха омари и обсъждаха световните проблеми на неформална вечеря в семейното имение на американския президент в щата Мейн. Джордж Буш и Владимир Путин обсъдиха двустранните отношения и изразиха единодушно мнение, че те не бива да стават заложници на предстоящите предизборни кампании в двете страни. През следващите дни двамата ще разговарят в неформална обстановка в опит да подобрят отношенията между Москва и Вашингтон. Сред обсъжданите теми ще бъдат американските планове за разполагане на елементи на противоракетния им щит в Европа, политиката спрямо Иран и независимостта на Косово. И Кремъл, и Вашингтон посочват, че от срещата не може да се очаква изглаждане на разногласията между Буш и Путин, но неформалната обстановка предразполага към задълбочаване на личните отношения, което би могло да подпомогне дипломацията. Агенциите отбелязват, че отношенията между САЩ и Русия са може би на най-ниското си ниво от Втората световна война насам. Часове преди пристигането на Путин около 1500 души проведоха антивоенна демонстрация край имението на Буш. Протестиращите преминаха по крайбрежната улица, като скандираха призиви за сваляне на президента и за изтегляне на американските сили от Ирак.

Днес ще стане ясно дали ще има ефективна стачка в "Пирогов"

Информация на БНТ!
Кога ще започне ефективната стачка на здравните работници в "Пирогов" ще стане ясно днес след срещата на контактната група на протестиращите и контактната група на Министерството на здравеопазването. В края на миналата седмица стана ясно, че протестиращите са склонни да отложат ефективната стачка с един ден, ако днес всички членове на Съвета на директорите на болницата подадат оставки и министърът на здравеопазването ги приеме. Според лекарите, ако това стане, напрежението в "Пирогов" рязко ще спадне и тогава ще могат да се водят нормални разговори между Министерството на здравеопазването и болницата. Протестиращите ще продължават всяка сутрин да изразяват недоволството си пред сградата на "Пирогов", докато не се решат проблемите им - повишаване на възнагражденията, промяна в статута на болницата и подобряване на материалната база на лечебното заведение. Същевременно новоназначеният член на Съвета на директорите на "Пирогов" Емил Таков заплаши част от протестиращи с уволнение. Заплахата е била отправена към доцентите Стефан Миланов и Йордан Трайков. Първият е завеждащ Клиниката по спешни вътрешни болести, а вторият - ръководител на научния отдел. Те са били извикани от доц. Таков, който им е казал, че ако в понеделник има протестиращи пред сградата на "Пирогов", също ще бъдат уволнени. Заседание на Консултативния съвет на ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се състои днес. На срещата ще бъде разгледана обявената стачна готовност в редица сектори, браншове и предприятия. Двата синдиката ще обсъдят съвместни действия за отстояване на исканията на своите членове, както и обща позиция срещу неизпълнението от страна на правителството и работодателите на подписания от социалните партньори Пакт за икономическо и социално развитие на страната до 2009 г.

Само четири партии влизат в парламента, ако вотът е сега

Информация на НетИнфо!
ГЕРБ би изпреварил БСП с близо 2%, следват ДПС и "Атака".
Само четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", влизат със сигурност в парламента, ако изборите са днес, показва редовното месечно национално представително проучване на "ББСС-Галъп Интернешънъл" (BBSS-Gallup International) за юни. Минималната преднина, която постигна ГЕРБ на евроизборите, се възприема от мнозинството избиратели като чиста победа за Бойко Борисов, независимо от факта, че двете партии изпращат равен брой депутати, отбелязва социологът Кънчо Стойчев във в. "24 часа". Ако парламентарните избори са сега, ГЕРБ би получил близо 2% повече подкрепа от БСП, показват данните. Шанс да прескочи четирипроцентовата бариера има и НДСВ, без това да е гарантирано, а десните в момента със сигурност са под чертата. Как и каква коалиция би могло да се направи в такъв случай, по-скоро може да се определи чрез гледане на кафе или хвърляне на боб, отколкото чрез смислени аналитични разсъждения, пише Кънчо Стойчев. Алтернатива на тройната коалиция в момента няма и всякакви твърдения в подобна посока са чиста проба спекулация, смята социологът. Според него основната причина за това хората масово да не гласуват на евоизборите е разочарованието от всички политически партии - почти всеки трети негласувал (29%) заявява, че няма достойна партия, за която да отиде до урните. 27% са групата на твърдо и винаги негласуващите, 10% - разочаровани от политическата сила, на която симпатизират. Сред електората на БСП разочарованието от нея е на първо място - 22%. Почти всеки пети (19%) от негласувалите червени симпатизанти признава, че случайно не е отишъл до урните, доколко е случайна тази случайност, е друг въпрос, отбелязва Кънчо Стойчев. Потвърждавала се и хипотезата, че скандалът около Румен Овчаров е основната причина за слабото представяне на левицата. Като цяло мнозинството избиратели оценяват резултатите от евроизборите като положителни за бъдещето на страната, като недоволни са най-вече хората с дясна ориентация и негласуващите. Много доброто представяне на ДПС се възприема нормално от близо 2/3 от избирателите - те са съгласни с тезата, че партията на Доган е успяла да мобилизира електората си и заслужено е спечелила гласовете си, пише Кънчо Стойчев. По думите му за първи път след избори наблюдаваме напълно адекватна на резултатите реакция на политическите ръководства на партиите, което е поредно доказателство за приключилия преход и за нормализация в страната. В този смисъл е пресилено да се твърди, че България е в политическа криза - в криза са части от партийните елити на БСП и НДСВ и цялата върхушка на десницата, добява Стойчев. Според него процесите, които наблюдаваме в последните две седмици са по-скоро оздравителни, а не разрушителни.

ГЕРБ води с почти 10% пред БСП

Информация на НетИнфо!
Местният вот може да се окаже нов червен картон за политиците, казва Мира Янова.
През юни ГЕРБ е първа политическа сила и води с почти 10 пункта пред БСП, показва последното национално представително проучване на МБМД. 26,9% за заявили подкрепа за ГЕРБ на въпрос за кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори, БСП получава 17,3%. През май двете партии са с 0,4% разлика. Проучването през юни показва още, че за "Атака" биха гласували 6,6%, за ДПС - 6,1% от анкетираните. Всички останали партии получават под 4%, колкото е изборната бариера - НДСВ - 2,7%, СДС - 2,3%, ДСБ - 0,8%. Близо една четвърт са заявилите, че няма да гласуват (23,5%). Местният вот може да се окаже нов червен картон за политиците, такъв извод налагат данните от проучването, пише във в."24 часа" социологът Мира Янова от МБМД. На партиите предстои още един заслужено горчив хап, посочва Янова като добавя, че този път лошо работещата политическа система, изглежда, ще бъде взривена отвътре, чрез изборите. Местният вот предполага не само силно мажоритарен елемент, популярните на общинско ниво личности може да изтеглят независими листи за общински съветници в противовес на партийните, прогнозира социологът. Според Янова истински удар върху политическата система може да поднесат различните локални асоциации на бизнеса. Готовите да гласуват в подкрепа на подобен тип асоциации в национален план може да конкурират основните политически партии, при това без още да са се появили на политическата сцена, казва социологът. Данните от проучването показват, че 21,3% от анкетираните са заявили намерение да гласуват за листа на ГЕРБ, 17,1% - за листа на гражданско или бизнес сдружение, 16,3% - за БСП, 6,5% - за ДПС, и 6,3% - за "Атака". Над една трета от анкетираните (35,8%) заявяват, че биха подкрепили кандидат за кмет, който им харесва, независимо от коя партия е. Рейтингът на политическите фигури е в точката на замръзване. Силно оспорван е дори президентът Първанов - 49% доверие към 45% недоверие, отбелязва Янова. Вторият по популярност -столичният кмет Бойко Борисов, също е обект на обществена критика - 46% доверие срещу 47% недоверие. 99% е шансът да се кандидатирам за кмет на София през есента, заяви снощи столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче направи уговорката, че "това ще стане, ако се случат някои неща". Около една пета от избирателите подкрепят кабинета, 19% считат, че той работи по-добре от предишния, а 21% вярват, че през последните две години се движим към по-добро. На обратното мнение са чувствително повече хора, пише Мира Янова. 37% смятат, че страната върви към по-лошо. Средната оценка на кабинета е 3,10. За промени настояват 62% от избирателите - 26% искат разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори, 21% - изцяло нов кабинет, 15% - оставки и на други министри.

юли 01, 2007

Райконен с втора победа за сезона

Информация на Formula1.bg
Кими победи втория Маса, Хамилтън остана трети
Пилотът на Ферари Кими Райконен записа втора победа за сезона, след като триумфира в надпреварата на пистата “Маникур” за Гран при на Франция, 8-ми кръг от световния шампионат във Формула 1. Втори остана съотборникът му Фелипе Маса и така екипът на Скудерията постигна първата си двойна победа за годината. Трети финишира Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес), а четвърти завърналия се във Формула 1 след катастрофата си в Канада Роберт Кубица (БМВ-Заубер). Пети и шести останаха съответно Ник Хайдфелд (БМВ-Заубер) и Джанкарло Фисикела (Рено). Фернандо Алонсо и неговият Макларън завършиха на седмо място. Дженсън Бътън спечели първата точка за Хонда за годината с осмото си място. На старта Маса потегли отлично и поведе колоната. Тръгналият втори Хамилтън се забави и веднага бе изпреварен от Кими Райконен. По-назад Алонсо стартира с по-меките гуми на Бриджстоун, като се надяваше това да му даде предимство. В края на колоната Дейвидсън изхвърли Лиуци от състезанието и италианецът се озова в чакъла. В първите метри Алонсо успя да се придвижи до 8-та позиция, а по-напред на завоя “Аделаида” стана катастрофа между Трули и Ковалайнен, която за малко не изхвърли испанеца от борбата. Ярно и Хейки влязоха в бокса, за да поправят своите коли, а Алонсо се залепи зад седмия Нико Розберг. В челото Маса поведе убедително пред Райконен и Хамилтън, който опита атака срещу финландеца, но остана трети. След втората обиколка временното класиране изглеждаше така: 1.Маса, 2.Райконен, 3.Хамилтън, 4.Кубица, 5.Фисикела, 6.Хайдфелд, 7.Розберг, 8.Алонсо и др. Алонсо успя да изпревари Розберг и стана седми. Световният шампион набързо настигна Хайдфелд и се опита да го изпревари. Няколко обиколки подред Фернандо атакуваше Ник, но германеца не се даде. Болидът на Макларън с по-меките гуми очевидно бе по-бърз, но Алонсо така и не успя да мине пред колата на БМВ. Нещата на пистата поуспокоиха, а Маса отвори 3 секунди разлика на Хамилтън. Райконен не бе много зад съотборника си, но не можеше да го настигне. Към 10-та обиколка Маса водеше с 2,5 секунди на Райконен и 4 секунди на Хамилтън. Седмия Алонсо бе на около 10 секунди зад Маса. Между 15-ата и 20-ата обиколка болидите на Макларън и Ферари посетиха пита за първи път, като последен спря Райконен. Алонсо излезе обратно на трасето на метри зад бившия си съотборник Фисикела и му бяха нужни само 2 обиколки, за да го изпревари на завоя “Аделаида”. Хайдфелд също спря в бокса към 21-та обиколка и отново излезе пред Алонсо. Това изключително много бавеше испанеца, но той не можеше да мине пред бързата кола на БМВ. Алонсо притискаше Хайдфелд буквално на всеки завой. В 26-та обиколка Маса продължаваше да води убедително, пред Райконен, Хамилтън, Кубица, Бътън, Хайдфелд, Алонсо, Фисикела и др. Дженсън се бе придвижил напред, но не бе спирал в бокса. В 30-та обиколка зрителите по трибуните онемяха, след като Кристиян Алберс (Спайкър) спря в бокса, но тръгна да излиза на пистата с все още закачен за болида му маркуч за гориво. Тръбата се откъсна от системата в пита и помете механиците. Автомобилът със закачения маркуч излезе извън пистата, но спря веднага в тревата. В 34-та обиколка след мъжка борба, Алонсо най-накрая изпревари Хайдфелд на един от шиканите и се придвижи на шестото място. По-напред Райконен започна да настига Маса и се опита да се бори за победата. В 37-та обиколка, за да избегнат трафика пилотите на Макларън – Хамилтън и Алонсо влязоха в бокса. Люис се завърна на пистата на сантиметри зад Кубица и все пак успя да го изпревари с изключителна маневра на завоя “Аделаида”. След второто си спиране Алонсо допусна няколко грешки, излезе извън пистата, и изостана назад седми, като отново беше минат от Фисикела и Хайдфелд, които също спряха в бокса, но се появиха на пистата пред Фернандо. В 44-та обиколка Маса спря в пита за втори път, но преди това заради трфика беше загубил ценно време. Два тура по-късно Райконен посети също механиците си за втори път. “Айсмен” бе стопил преднината на Маса и излезе начело. Така Кими поведе в състезанието, а разликата между него и съотборника му бе 2 секунди. Дали Райконен щеше да спечели втората си победа за сезона или Маса имаше сили да го настигне? Трафикът изигра лоша шега на Маса и към този момент той губеше сигурната си победа. Няколко обиколки след това за обща изненада на всички третия Хамилтън влезе в бокса за трети път. Британецът имаше странна стратегия с три спирания. Доста интересен ход на шефовете на Макларън. В челото на колоната Райконен държеше състезанието в ръцете си, но Маса бе много близо до него. Трети бе Хамилтън, пред Кубица, Хайдфелд, Фисикела, Алонсо и др. Алонсо се опитана на няколко пъти да мине бившия си съотборник за втори път, но към края на състезанието върна газта и се задоволи със седмото място. Райконен записа втората си победа за сезона и вече има 42 точки във временното класиране на четвърто място. Лидер продължава да е Хамилтън с 64 точки, пред Алонсо с 50 точки. Третия Маса има 47 точки. При конструкторите Макларън има 114 точки, срещу 89 точки за Ферари. Следващото състезание е още другата седмица на пистата “Силвърстоун” за Голямата награда на Великобритания.

Стотици посрещнаха Джулай морнинг на Камен бряг

Информация на БНТ!
Десетките хиляди събрали се в Каварна за последния ден на "Калиакра рок фест" и стотиците на Камен бряг, дошли тук за Джулай Морниг станаха част от една уникална нощ. Рок столицата на България видя Кралете на метъла Manowar, а изгревът на Камен бряг на първи юли беше посрещнат с изпълнение на живо на безсмъртния хит от Джон Лоутън, бивш вокалист на кръстниците Юрая Хийп. Концертът на Manowar може да се нарече с една единствена дума – безпрецедентен. Кралете на метъла бяха на сцената повече от три часа. Фен от публиката изпълни с тях една песен и си тръгна с китарата, на която свири. Над 20 000 души на стадион "Калиакра" чуха българския химн, изпълнен от вокалиста на Manowar Ерик Адамс на чист български език в метъл аранжимент. Шоуто свърши в два след полунощ. По пътя за Камен бряг се образува колона от автомобили. Всички бързаха към култовия бряг, за да посрещнат на 1 юли изгрева на слънцето в компанията на бившия вокалист на Юрая Хийп Джон Лоутън и вечния хит Джулай Морнинг. "А чувството да изпълняваш Джулай Морнинг и да виждаш как слънцето изгрява е прекрасно", сподели Джон Лоутън. С появата на слънчевия диск от сцената прозвучаха и първите акорди на Джулай Морнниг. Времето спря. Стотици очи проследиха издигането на слънцето над хоризонта. Те може би са виждали хиляди изгреви, но винаги ще помнят само един - този на 1 юли. "Този Джулай изгревът беше много добър, много ми хареса". "Неописуемо. Никога не съм изпитвала нещо подобно". "Чувствам се заедно с много хора в хармония". "Не мога да ги опиша, то се усеща!" След това остава носталгията от лудата нощ, топлината от плажния огън, новите приятели, спомените, раздялата и надеждата, че догодина на първи юли отново ще бъдат там на брега на морето. А иначе животът продължава… до следващия изгрев.

Синовете на Даяна почитат паметта й с голям концерт

Информация на БТВ!
"Дюран Дюран", "Супертрамп" и Елтън Джон са сред знаменитостите, които ще участват в утрешния концерта на стадион "Уембли" в памет на принцеса Даяна. На 1 юли първата съпруга на принц Чарлз би навършила 46 години. Принцесата загина при трагична катастрофа в тунел в Париж през 1997 г. Идеята да се организира концерт в нейна памет е на двамата й сина – 25-годишният Уилям и три години по-младият Хари. "Изминаха 10 години от смъртта й и мисля, че хората забравиха какъв чудесен човек беше майка ни. Не знам защо, но като се спомене Даяна, всеки се сеща за трагичната катастрофа, за конспирациите, но вече никой не си спомня за прекрасното отношение, което тя демонстрираше към всеки", споделя Уилям. Приживе принцесата бе голяма фенка на групите "Дюран Дюран", "Супертрамп" и на Елтън Джон, който направи нова версия на песента "Candle in the Wind" специално за погребението й. Според синовете й Даяна често е танцувала сама в стаята си и музиката й позволявала да се разтовари от напрежението. На сцената в неделя вечер ще се качат двайсетина музиканти, сред които "Стейтъс куо", Род Стюарт, Кейни Уест и Джеймс Морисън. Ще бъдат изпълнени песни от прочути мюзикъли на композитора сър Андрю Лойд Уебър. В спектакъла ще участва и Английският национален балет.

iPhone истерия в Ню Йорк

Информация на БТВ!
Новият мобилен телефон на "Епъл" вече е на пазара. Междувременно влязоха в сила намаленията върху цените на роуминга в държавите от Евросъюза. Новият мобилен телефон на "Епъл" вече е на пазара. Най-нетърпеливите трябваше да чакат на огромна опашка пред фирмения магазин на "Пето авеню" в Ню Йорк. iPhone съчетава в едно мобилен телефон, mp-3 плеър и интернет браузър. Продажбата започна в петък вечерта, в 18 ч. нюйоркско време. Опашки пред магазините обаче имаше от няколко дни, разказват очевидци. Междувременно влязоха в сила намаленията върху цените на роуминга в държавите от Евросъюза. Те ще бъдат въведени постепенно в следващите три години. Асошиейтид прес коментира, че това ще намали сметките на хората, които почиват в чужбина, и на ръководителите на компании. През следващата една година потребителите ще плащат най-много по 48 евроцента за разговор в рамките на ЕС. Ако те бъдат потърсени, цената е 24 евроцента. След три години цените ще паднат до 42 евроцента за изходящи повиквания и не повече от 19 евроцента за входящи. Промяната няма да стане веднага. Мобилните оператори имат един месец от датата на обнародване на закона за да предложат на своите клиенти нови ценови планове.

Атентат на летището в Глазгоу

Информация на НетИнфо!
Нивото на терористична заплаха във Великобритания е повишено на "критично", което е най-високата степен в британската скала. Двама мъже блъснаха днес с висока скорост джип "Чероки" в стъклените врати на главния терминал на летището в Глазгоу, след което машината избухна в пламъци и предизвика паника сред пътниците, предадоха световните агенции. Няма данни за пострадали хора. Полицаи влязоха в схватка с шофьора и пътника на джипа, които по описания на очевидци по външен вид са от южноазиатски произход. Двамата бяха арестувани, полетите отменени, а летището опразнено. Според друг очевидец, докато служителите на реда се опитвали да изгасят пламъците по тялото на единия от нападателите, той произнасял "безсмислици". Тв канал "Скай нюз" съобщи, че болницата в град Пейсли, където е бил откаран за лечение един от арестуваните, е била опразнена, след като съмнително устройство е било открито у единия от мъжете, който е с тежки изгаряния. По-късно Би Би Си предаде, че това "устройство" е било с пояс с експлозиви или както ислямистите го наричат - "пояс на шахид". Нивото на терористична заплаха във Великобритания е повишено на "критично", което е най-високата степен в британската скала. Това означава, че има непосредствена опасност от атентат, заяви британската министърка на вътрешните работи Джаки Смит, цитирана от световните агенции. Решението за повишаване нивото на терористична опасност във Великобритания беше взето след третото в разстояние на 36 часа съвещание на кризисния антитерористичен комитет "Кобра", председателстван от премиера Гордън Браун. В комитета влизат представители на основните правителствени институции, на разузнаването (МИ-5 и МИ-6), както и на Скотланд Ярд. Оповестявайки решението на комитета, Гордън Браун, който е шотландец, нарече инцидента "атентат". Според очевидци водачът на джипа "Чероки", който се блъсна в терминала на летището, съзнателно е насочил автомобила към стъклените врати и се е опитал да навлезе в залата с пътниците. За тази цел той усилено давал газ, но колата спряла на вратите и се подпалила. Тогава водачът излязъл и се опитал да залее джипа с бензин, но в този момент бил задържан от местната охрана. За действията на втория мъж в колата не се съобщава нищо. Знае се единствено, че е бил арестуван. Полицията и агенти на МИ5 ще проучват евентуалната връзка между инцидентите в Лондон и Глазгоу. Началникът на полицията уточни, че има ясни сходства. Късно през нощта британската полиция за борба с тероризма е арестувала още двама души във връзка с терористичните нападения в Лондон и Глазгоу. Двамата били арестувани в Чешър, графство в Северна Англия, при внезапна акция на специални полицейски екипи от Лондон и Бирмингам.

Поляците ни бият четвърти път с 3:1

Информация на НетИнфо!
България претърпя четвърта поредна и крайно унизителна загуба в група D на Световната волейболна лига, след като нашите отстъпиха с 1:3 (25:23, 20:25, 23:25, 23:25) гейма при гостуването си на Полша в Катовице.Това е четвърто поредно поражение на нашите от този съперник, след като преди седмица поляците ни надиграха и в двете срещи, играни във Варна, а сега сториха това и като домакини.Двата отбора отдавна са си осигурили класиране за финалите на турнира и тези срещи на практика бяха без значение. Мартин Стоев започна мача с Христо Цветанов, Андрей Жеков, Боян Йорданов, Красимир Гайдарски, Методи Ананиев, Костадин Стойков и Теодор Салпаров. Двубоят не започна добре за България, а поляците спасяваха всяка една атака. При 2:6 Стоев се принуди да вземе таймаут и това леко "събуди" нашите волейболисти, които успяха да стопят първоначалния аванс на домакините до 7:8. Играта тръгна точка за точка, като националите ни успяха да изравнят при 13:13. Последва отлична игра за нашия тим на мрежата и поведохме, а след това поляците трябваше четири пъти да атакуват, докато спечелят точка чрез блок-аут. Резултата отново тръгна точка за точка, с предимство за България. На два пъти Стоев се скара на възпитаниците си, защото дадоха директни точки на противника от сервис и въпреки това успяхме да дръпнем с 2 точки при 23:21. След това Бакиевич прати топката в аут и за българите не остана нищо друго освен да спечелят гейма с 25:23.Вторият гейм започна по същия начин. Домакините успяха да вземат 4 точки аванс до първото техническо прекъсване. Полша успя да задържи преднината си, а след второто техническо прекъсване и да я увеличи до 19:11. Едва тогава българите се разиграха и успяха да заличат половината от аванса на домакините - 17:21. След това волейболистите ни на два пъти можеха да стопят аванса на съперника след отлични сервиси, но поляците осъществиха няколко блокади и затвориха гейма с 25:20.При подновяването на играта волейболистите ни взеха аванс от 2 точки след няколко успешни блокади, но поляците бързо върнаха равенството и дори поддържаха лека преднина. Мартин Стоев направи някои промени в състава и като диагонал заигра Костадин Стойков, а на площадката се появи Пламен Константинов. Така България изненада домакините и изравни при 16:16. В най-неподходящият момент Мариуш Влазни успя да направи ас и отново върна преднината на Полша - 19:22. Българският тим успя да намали до 23:24, но поляците взеха и този гейм с 25:23.Четвъртата част започна точка за точка. При 11:11 поляците успяха да се откъснат и второто техническо прекъсване дойде при 13:16. Последва успешна блокада за "Дружина полска" и преднината им стана почти нестопяема. Не така мислеше Боян Йорданов. При 17:21 той застана на сервис вкара четири поредни начални удара с повече от 110 км/ч, отбеляза един ас и върна България в играта - 21:21. После Христо Цветанов направи блокада и успяхме да поведем с 23:22. И точно тогава отново направихме грешка, за да дадем мачбол на поляците. Те се възползваха от това и чрез блокада успяха да спечелят гейма, а с това и мача.Над всички в този мач беше звездата Мариуш Влазли, който наниза 24 точки в мача. Най-резултатен в нашия отбор изненадващо се оказа центърът Христо Цветанов с 16 точки. Така Полша завърши без загуба груповата фаза на Световната лига, а България остана на второ място в групата с четири поражения.