юни 30, 2007

ГЕРБ иска закон да потвърди защитените територии

Информация на НетИнфо!
Обявяването на заповедта за парк Странджа за нищожна от тричленен състав на Върховният административен съд почива на абсурдно и явно незаконосъобразно прилагане на правните норми. Това посочват от ГЕРБ. Ако парламентарно представените политически сили не вземат спешни мерки за защита на общественият интерес, то това ще е индикатор и за тяхната обвързаност с организираната престъпност. Сега е необходимо бързо приемане на специален закон, препотвърждаващ обявяването на всички досега съществуващи защитени територии в досега съществуващите им граници, включително и тези обявени от ВАС за нищожни, допълват от ГЕРБ.

БСП смени заместниците със секретари

Информация на НетИнфо!
Румен Овчаров остана в Изпълнителното бюро, секретарите са Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Кристиан Вигенин, Антон Кутев, Ивелин Николов и Катя Николова. Висшият съвет на БСП избра ново Изпълнително бюро (ИБ) на партията с 22-ма членове На пресконференция след заседанието избраният отново за говорител Ангел Найденов каза, че вместо досегашните зам.- председатели са били избрани шестима секретари на партийното ръководство. Те са Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Кристиан Вигенин, Антон Кутев, Ивелин Николов и Катя Николова. Дъбов ще бъде предложен за главен секретар и по този начин ще стане вторият човек в БСП. Нови членове на партийното ръководство са Кирил Добрев, Светла Бъчварова, Деница Златева и Семра Изетова Наимова. От стария състав на ИБ на БСП са отпаднали Атанаска Тенева, Добромир Гущеров и Кирил Желев, а остават Георги Пирински, Румен Петков, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Стефан Данаилов, Петър Димитров, Мая Манолова, Бойко Великов, Дора Янкова и Михаил Миков. Висшият съвет на БСП е избрал деапутата Евгений Узунов за председател на Националния предизборен център на партията за изборите за местни органи на властта, а за негови заместници - Димитър Дъбов и Катя Николова. С най-много гласове в новото Изпълнително бюро на Висшия съвет на БСП са избрани Дора Янкова, Михаил Миков, Бойко Великов, Георги Пирински и Стефан Данаилов. Най-малко гласове са получили двамата министри - Румен Петков - 103 "за", 51 "против" и Румен Овчаров 95 "за" и 59 "против" и новият Кирил Добрев - 96 "за" и 58 "против"; Председателят на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев обясни пред журналисти, че с предложенията си за нови членове на Изпълнителното бюро се е ръководил от "важни политически неща". На конгреса е било подчертано, че партията има какво много повече да направи за развитието на селските райони и за възстановяване на позициите на БСП там. Българското село е доста неглижирано, а сега във връзка с членството ни в Европейския съюз се откриват нови възможности за развитие на местната инфраструктура и за подобряване на постоянните условия на хората, живеещи в българските села, заявила Светла Бъчварова, която е зам.- министър на земеделието и горите. В решенията на конгреса е посочено също, че БСП трябва много по-широко "да се отвори" към другите етноси в България, освен българския, защото ние сме национална партия, но не - партия само на етническите българи. В продължение на дълги години сме говорили, че трябва да привличаме хора в листите и в ръководния състав на партията от други етноси, така Станишев аргументира включването в Изпълнителното бюро на д-р Семра Изетова, лекарка от Кърджали. Станишев посочи още, че при предложението на новите лица е спазен принципът за приемственост и обновление. Кирил Добрев и Деница Златева, са млади на години, но имат достатъчно политически опит, смята Станишев. Промени в правителството щяло да има след заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция, който вероятно ще е след две седмици, каза Сергей Станишев.

Станишев: "Трябва ни ИБ на екипен принцип, без йерархия."

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Промените в кабинета ще станат известни след заседание на тройната коалиция, вероятно по-другата седмица, каза след днешното заседание на Висшия съвет на БСП премиерът и лидер на БСП, предаде репортер на БГНЕС. Имаме нужда от Изпълнително бюро, което работи на екипен принцип, а нямаме нужда от йерархия или от позиции, които са само звезди на пагона. Така Станишев обясни мотивите си в новото ИБ на социалистите да няма заместник-председатели, а само шестима секретари. Всеки трябва да се впрегне да свърши необходимата работа, възложена от конгреса, допълни Станишев. Той бе категоричен, че секретарите не трябва да се възприемат като заместващи досегашните заместник-председатели на Изпълнителното бюро. Станишев бе категоричен, че предложеният състав на ИБ се базира на решенията на конгреса и на необходимостта от ежедневна работа в партията. Досегашните петима зам.-председатели не можеха да изпълняват задълженията си заради своите ангажименти, но ние се намираме в специфичен период, когато е необходима максимална консолидация и трябва да е ясно, че всеки е член на ИБ не заради лични позиции в йерархията, а за да се върши работа, изтъкна Станишев. По-рано Висшият съвет на БСП утвърди новия състав на Изпълнителното бюро на партията, което ще бъде без заместник-председатели. Румен Овчаров остава като член в Изпълнителното бюро. Общият състав на новото бюро е от 21 членове плюс лидера Сергей Станишев. ИБ на БСП ще има шестима секретари - Димитър Дъбов ще бъде главен секретар, а секретари - Кристиян Вигенин, Антон Кутев, Евгени Узунов, Ивелин Николов и Катя Николова. В новото бюро присъстват досегашните членове на ИБ Румен Овчаров, Румен Петков, Стефан Данаилов, Асен Гагаузов, Георги Пирински, Михаил Миков, Петър Димитров, Мая Манолова, Ангел Найденов, Дора Янкова и Бойко Великов. В новото бюро не присъстват трима от досегашните членове. Това са Атанаска Тонева, Кирил Желев и Добромир Гущеров. Новите попълнения са Кирил Добрев, Светла Бъчварова, Деница Златева и Семра Изетова.

Пред срещата Буш - Путин в Кенъбънкпорт

Информация на НетИнфо!
Очаква се споразумение, според което САЩ и Русия ще гарантират на останалите страни достъп до ядрена енергия и гориво за реактори, които няма опасност да бъдат използвани за военни цели...............
Предполага се, че Съединените щати и Русия ще обявят тези дни споразумение в ядрената област. Целта е да бъде засилено сътрудничеството в използването на ядрената енергия за мирни цели и да бъде предотвратено разпространението на ядрените оръжия, съобщи служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Възможно е споразумението да бъде обявено във вторник. Преди това американският президент Джордж Буш ще посрещне в неделя руския си колега Владимир Путин за двудневна среща в резиденцията си в Кенъбънкпорт, щата Мейн. Инициативата предвижда Съединените щати и Русия да гарантират на останалите страни достъп до ядрена енергия и гориво за реактори, които няма опасност да бъдат използвани за военни цели. В замяна държавите, които ще се възползват от мярката, ще трябва да прекратят дейностите си по обогатяване на уран. Иран отхвърли няколко искания на Съвета за сигурност на ООН да спре да обогатява уран, напомнят информационните агенции. САЩ и Русия обсъждат от повече от година начините за разширяване на използването на ядрената енергия за мирни цели. Политиката на Джордж Буш е да насърчава употребата й в страната и по света. Американските власти затегнаха мерките за сигурност около Кенъбънкпорт преди срещата между Буш и Путин. Това е станало веднага след пристигането на американския президент в четвъртък вечерта. В района около резиденцията на Буш са изградени контролно-пропускателни пунктове. Районът в радиус от 50 км от Кенъбънкпорт е зона, забранена за полети. Докато демонстратори планират да организират протести срещу Путин заради политиката му в Чечения, компания от щата Мейн е решила да подари на руския президент и седем членове на делегацията му по една бутилка от произвежданата от нея скъпа водка. Изпълнителният директор на "Мейн дистилъри" Боб Харкинс изрази надежда подаръкът да бъде сервиран още в Кенъбънкпорт. Асошиейтед прес обаче посочва, че шансовете за това не са големи, тъй като Буш е въздържател, а Путин също не е виждан да пие често. Произвеждана от местни картофи и вода, "Колд ривър" (Студена река) струва 32,99 долара бутилката. Освен в Мейн, водката се продава в още осем американски щата. Междувременно Бил Клинтън изрази съмнение в ефективността на изграждания от САЩ ракетен щит, като го назова "колосално прахосване на пари". На конференция в Ялта, посветена на отношенията между Украйна и Европа, бившият президент на САЩ каза, че новата система за противоракетна отбрана (ПРО) е предизвикала излишни проблеми с Русия. Според него тази система не е достатъчно надеждна, за да си струва пораждането на криза в отношенията с Москва. Бил Клинтън припомни за отдавна изоставената програма "звездни войни", като каза, че тогавашният президент Роналд Рейгън е искал всички, включително и СССР, да разполагат с противоракетна отбрана. "Ако тази система не работи по-добре, отколкото си мисля, то тя е колосално прахосване на пари", каза Клинтън по повод новия противоракетен щит на САЩ, чиито елементи трябва да бъдат разположени в Чехия и Полша.

Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Според тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) не съществува Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 хектара. Особено мнение все пак е изразила съдия Юлия Ковачева. Днес съдът обяви за нищожна министерска заповед , с която, на основание на текстове от Закона за защита на природата паркът е обявен за защитена територия. За ВАС прав е кметът на Царево, който, заедно с незаконнно строящи фирми иска да продължи масовото застрояване в уникални природни зони. Община Царево и фирма "Краш 2000" бяха санкционирани заради строежа на ваканционно селища "Златната перла", което изградиха близо до село Варвара. През 2006 г. началникът на контролния орган в Бургас отмени заради нарушения 10 разрешителни, издадени на строителната фирма. Докато траеше обжалването им обаче, стрителството продължи с бързи темпове и беше почти завършено. Делото бе заведено от фирмата "Краш 2000", и от община Царево, които изглежда са готови на всичко, за да строят в тази част на крайбрежието Министерството щяло да обжалва решението, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти и обеща биоразнообразието в района да бъде защитено. Странджа не можела да е защитена територия, тъй като според ВАС имало много административни пропуски и нарушения при обявяването му за народен парк през 1995 г. Заповедта за обявяването на парка била нищожна, защото по тогавашния закон защитените територии са се обявявали със заповед на министъра на горите и горската промишленост, а това е направено от колегата му по околната среда и водите. Според Асоциацията на парковете, която е страна по делото, съдът се позовава на несъществуващ нормативен текст, заради сбърканата иинформационна система, която използва. "Повтарят случая с Камчийските пясъци, когато пак се позоваха на този текст", каза Тома Белев, председател на асоциацията. Той твърди, че през 1995 г. въобще не е имало министър на горите и горската промишленост, а Комитет по горите, но базата данни на съда не е отразила промяната на административната структура. Ако и по-висшестоящият състав потвърди това решение, ще паднат ограниченията за строителство в парка, в който влизат някои от най-апетитните места, например около село Варвара в община Царево. Според съда в заповедта за обявяването на парка не били вписани точните му граници, а на територията липсвали "видими знаци, които да я обозначават като защитена". Другото административно нарушение било, че в заповедта земеделските земи не са описани като индивидуални терени. Липсвал одобрен план за управление на парка, не били регламентирани начините и условията за извършване на определени дейности и строителен режим в обявената територия. План бил изготвен, но не е утвърден по реда на Закона за защитените територии. В същото време заповедта въвежда конкретни забрани и ограничения по отношение на строителството. Според ВАС обаче това нарушавало правата на собствениците на имотите при стопанисването им и се създавали "предпоставки за административен произвол при управление на защитената територия". "Ще обжалваме пред петчленен състав на ВАС, възможно е да стигнем и до Европейски съд. Това се случва в момент, в който от Европа ни отправят забележки във връзка със защитените територии по "Натура 2000" и за работата на съда в последния доклад на ЕК", заяви Тома Белев. Становището на 17-те природозащитни организации от коалиция "За да остане природа в България" е, че решението е неоправдано и отговаря на ситуацията в българската съдебна система, отразено в последния доклад на Европейската комисия. Очевидна е необходимостта от законодателни промени, за да се опазят все по-намаляващите защитени природни територии в България, смятат екоорганизациите. В защита на парка снощи започнаха граждански протести в София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и Ямбол. Протестиращи еколози спряха за кратко движението на кръстовището на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" в София. Природният парк "Странджа" беше най-голямата защитена територия в България. С премахването й защитените територии остават само 4%.

Китай зове Ватикана да проявява реализъм

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Китай прикани днес Ватикана да възприеме „реалистично поведение” и да не създава нови пречки за подобряване на двустранните отношения, предаде АФП. Изявлението на говорителя на китайското министерство на външните работи Цин Ган е първата официална реакция на правителството на КНР на писмото на папа Бенедикт XVI към духовенството и католиците в Китай. На Интернет сайта на министерството е поместена декларация, в която се припомнят двете главни условия на Пекин за нормализиране на отношенията между Китай и Ватикана: скъсване на дипломатическите отношения между Ватикана и Тайван, който Пекин смята за китайска провинция и неделима част от територията на Китай, както и правото да назначава членовете на клира. Ватикана не трябва в името на католицизма да се намесва във вътрешните работи на Китай, се посочва в декларацията, излязла няколко часа след като бе публикувано писмото на папата. Както БГНЕС вече съобщи,в него Бенедикт XVI отстоява пред Пекин свободата да назначава епископите и подчертава, че идеята за „независима църква е несъвместима с католическата доктрина.

Обезвредиха бомба в центъра на Лондон

Информация на БТВ!
Британските власти обезвредиха кола бомба в центъра на Лондон. Полицията получила съобщение рано сутринта за подозрителен автомобил, паркиран пред чейндж бюро близо до площад "Пикадили". Заговорът бе осуетен два дни след като Гордън Браун наследи Тони Блеър като министър-председател на Великобритания и седмица преди втората годишнина от атентатите срещу лондонската транспортна мрежа на 7 юли 2005 година. Според полицейски източници, намереното в автомобила устройството било със "значителна мощност". Имало експлозиви, бензин в големи съдове, газови бутилки и гвоздеи, които увеличават поразителната сила. По някои информации в колата имало и бутилки с пропан-бутан. При взривяване бомбата е щяла да причини големи щети и да вземе жертви. Не е ясно и дали автомобилът е трябвало да превози материалите другаде или да бъде взривен на мястото, където е открит. Полицията отцепи целия район около площад "Пикадили”, променен беше маршрутът на автобусите, настана хаос в движението. "Изправени сме пред сериозна и непрекъсната заплаха за нашата страна. Трябва да позволим на полицията да разследва този инцидент, след което да ни докладва, но този случай отново ни напомня колко е важно да сме бдителни през цялото време и обществото да е нащрек срещу потенциални инциденти", заяви Гордън Браун. По-късно британските медии съобщиха за още един подозрителен автомобил, открит близо до лондонския "Хайд парк". Полицията смята, че той е свързан с колата бомба, обезвредена по-рано днес, предава "Скай нюз". По някои данни вторият автомобил щял да бъде взривена с мобилен телефон. Според Би Би Си обаче не се знае дали действително в нея е заложен експлозив. Властите помолиха посетителите да напуснат парка. В радиус от 200 метра районът е отцепен. На 7 юли 2005 година при нападенията срещу влакове и автобус в Лондон бяха убити 56 души. Оттогава бяха осуетени още три атентата. Единият беше подготвен точно две седмици след 7 юли. Миналото лято беше предотвратено взривяването на няколко пътуващи за САЩ пътнически самолета. През януари тази година властите разбиха план за отвличане и убийство на британски войник, приел исляма. Годишният бюджет за сигурността на Великобритания възлиза на над 3 млрд. евро.

Волейболни шефове се млатят пред деца

Информация на НетИнфо!
Шефът на волейболния Славия Иван Сеферинов хвърли стол по вицепрезидента на федерацията д-р Митко Иванов - Чукчето по време на финалния двубой от младежкото първенство на България между белите и Пирин Балканстрой в зала "Васил Симов" в София. При резултат 1:0 гейма за гостите от Разлог Сеферинов се отправил към Чукчето, който се кипрел на официалната маса, и започнал да го обижда, приканвайки го да излязат навън да се разберат като мъже. Чукчето продължил да гледа невъзмутимо двубоя, а Сеферинов се покатерил на трибуните и го замерил със стол. Иван Сеферинов бил отведен с белезници в районното за даване на показания, а Митко Иванов отпрашил за "Пирогов" да си вади медицинско. Телевизия Канал 3 излъчи от 15 часа кадри от полесражението. На тях се Митко Иванов с посинено око седеше в линейката, докато окования с белезници Сеферинов бе заел място на задната седалка на една патрулка. От разказа на боса на Славия стана ясно, че скандалът е започнал още в стаята на шефката на школата на ЦСКА Верка Николова. Сеферинов е изразил претенции, че на клубовете в последния момент е било съобщено, че трябва да си поемат пътните разноски до Казанлък, където ще има зонално първенство за юноши. Той е знаел, че разноските се поемат от федерацията. Чукчето му казал да си гледа работата. Според разказа на секретарката пред Канал 3, Сеферинов скочил да души Верка Николова и бил разтърван от треньора на ЦСКА Александър Попов. Няколко часа след инцидента се свързахме с д-р Митко Иванов за подробности по случилото се. "Животът стана непредсказуем. Не съм си и представял сутринта, че цял ден ще обикалям болници", каза Иванов. Той няма обяснение за агресивността на Сеферинов. "Той трябва да е доволен. Славия спечели с 3:1 и стана шампион днес, а вместо това налита да се бие", каза още Иванов, който в понеделник планира да даде голяма пресконференция по случая. Той си е извадил всички необходими медицински документи за получените травми и смята да потърси отговорност от Сеферинов. "Има прокуратура и съд. Ще повдигна въпроса и на управителния съвет на федерацията. Стореното от Сеферинов, с когото не си говорим, ще бъде наказано", допълни д-р Митко Иванов, чието име не за първи път е намесено в скандали и побоища. През 2005 година му бе поискана оставката задето бутнал в басейн в Куба масажистът на националния отбор, защото бил от турски произход. Журналистът от БНТ Сашо Йовков, който е бил свидетел и алармира за инцидента, също е бил заплашван с бой от Митко Иванов с думите "Може и ти да опиташ силата на моите юмруци", според разказа на бившия вицепрезидент на федерацията Митко Солаков. В зала "Васил Симов" пък Чукчето веднъж налетя да бие възрастен човек, бивш съдия по волейбол. Причините за агресията така и не станаха известни.

юни 29, 2007

"Спайс гърлс" се събират, но за малко

Информация на БТВ!
Девет години след като се появиха заедно на сцената за последен път, петте момичетата от "Спайс гърлс" обявиха, че отново се събират. Виктория Бекъм, Мел Си, Гери Халиуел, Мел Би и Ема Бънтон споделиха, че това ще е еднократно събиране. То целяло да популяризира албумът антология с най-известните хитове на групата. Това ще е и последното сбогуване на момичетата с верните им фенове от цял свят. Официалната раздяла на спайските беше през 2001 година. Оттогава Мел Си категорично отказва да се съберат отново. Сега, тъй като инициативата ще има и благотворителна страна, спортната спайска се е съгласила. От звукозаписната компания на групата поясниха, че събирането ще е в началото на есента, защото в момента Бейби Спайс чака дете. Виктория Бекъм пък твърди, че главната й грижа са съпругът и семейството й. Пош спайс пък очаква с нетърпение новите общи изяви на сцената.

Изследване: Путин догонва най-непопулярния лидер в света - Буш

Информация на НетИнфо!
Недоверието към американската външна политика, към Русия и Китай нарастват в цял свят, показа ново международно проучване на изследователския център "Пю". Недоверието към американската външна политика и към президента Джордж Буш се засилва по целия свят, включително в страни, които са сред най-близките съюзници на САЩ. Подозренията към Русия и Китай също нарастват, показа ново международно проучване на изследователския център "Пю", цитирано от Асошиейтед прес. То обхваща 46 страни плюс палестинските територии. Подкрепата за войната в Ирак, операцията на НАТО в Афганистан и глобалната война срещу тероризма се е стопила след 2002 г. и в мюсюлманския свят, и в самата Америка. Показателен за непопулярността на Буш е фактът, че доверието към него, що се отнася до външната политика, е дори по-малко, отколкото към руския президент Владимир Путин, в съюзнически страни като Великобритания, Канада и Германия, въпреки че и доверието към Путин стремително се срива. Около половината анкетирани в САЩ заявяват, че нямат никаква или почти никаква вяра на нито един от двамата лидери във външната политика. САЩ все още се възприемат положително в повечето страни, анкетираните се възхищават от американската култура и технология и повечето са убедени, че емигрирането в САЩ осигурява по-добър живот. Значителни мнозинства обаче смятат също така, че САЩ не се съобразяват с интересите им, когато формулират външната си политика, че митническата им политика вреди на техните страни и че Америка допринася за задълбочаването на пропастта между бедни и богати държави. Одобрението за САЩ е намаляло в Русия, Индонезия, Канада, Китай и Индия. В Турция, страна членка на НАТО, едва 9% са против американската външна политика - най-ниският процент на одобрение, измерен в анкетираните страни. В палестинските територии той е 13%. Макар че над половината страни, обхванати от проучването, се отнасят положително към Китай, имиджът му значително се е влошил. Възприемат го най-благосклонно в Африка и Латинска Америка, с които нараства търговският му обмен, и в Азия, но 2/3 от населението в регионалната му съперничка Япония има негативна нагласа. Отношението към Русия е смесено, с по-скоро леко благоприятни мнения в САЩ, Китай, Индия и Южна Корея. Мнозинството от анкетираните в повечето европейски страни обаче изразяват тревога от зависимостта от руските енергийни източници. По-скоро положително, отколкото отрицателно, към Русия се отнасят в Азия и републиките от бившия Съветски съюз, а също така в Словакия и България. В останалите държави от бившия Варшавски договор Русия има отрицателен имидж. Най-рязко доверието към руската външна политика е спаднало в Западна Европа. В Германия на руснаците не вярват 62% от населението, във Франция - 65%, в Швеция - 59%. Благосклонни са само британците - там негативна оценка са дали само 31%. Социолозите са установили пряка зависимост между спада на доверието и ръста на енергийната зависимост. В Германия такива опасения са изразили 58% от анкетираните, а във Франция - 53 на сто.Рейтингът на Путин е спаднал в Германия повече от два пъти - от 75% през 2003 г. на 32% през 2007 г. Във Франция недоверие към руския президент изразяват 81%, в Испания - 76%, в Швеция - 68%, макар че в Русия външнополитическата дейност на Путин се одобрява от 84% от гражданите. Като цяло Путин догонва най-непопулярния лидер в света - Буш. В Германия към американския президент положително се отнасят само 19% от населението, във Франция - 14, в Испания - 7. Все пак Дойче веле отбелязва, че симпатиите към Путин в Западна Европа през последните четири години намаляват по-бързо, отколкото към Буш. Само в Китай, Украйна и шепа африкански страни доверието към външната политика на руския президент преобладава.

Токът поскъпва от 1 юли

Информация на НетИнфо!
източник БГНЕС
Според изчисленията на експертите от ДКЕВР след промените сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева. От 1 юли 2007 г. цената на електрическата енергия за бита се променя на 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта с включено ДДС. Това реши на закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според изчисленията на експертите от ДКЕВР след промените сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева. В момента битовите потребители плащат 14,6 ст./кВтч през деня и 9,3 ст./кВтч през нощта с включено ДДС. Актуализацията се налага заради значително повишените цени на горивата както на международния, така и на вътрешния пазар. Допълнително отражение оказват и преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство, както и спирането на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Решението е взето на база обстоен анализ както на съществуващите макроикономически фактори, така и на аргументацията и разчетите в заявленията на всички участници на енергийния пазар - производители, НЕК, електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия. Промяната цели потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система.

САЩ намаляват военното си присъствие в Европа?

Информация на БТВ!
Пентагонът има намерение да съкрати почти наполовина американските военнослужещи, разположени в Европа. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикация в американския всекидневник "Крисчън сайънс монитър". Ако планът бъде одобрен от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, то в европейските страни ще останат по-малко от 35 хил. американски военни. ИТАР-ТАСС припомня, че от 2005 г. в Европа постоянно са разположени около 62 хил. американски войници и офицери. Според "Крисчън сайънс монитър" планът е бил представен в Пентагона от командващия Обединените сили на НАТО в Европа. Неговото предложение е в Европа да останат три бригади на американската армия, които може да бъдат използвани за разполагане в Ирак и Афганистан. При нужда в Европа може да бъде повикана и четвърта американска бригада за участие в учения, включително в България и Румъния.

Меграхи получи право да обжалва присъдата си

Информация на БТВ!
Либиецът Абдел Басет Меграхи получи право да обжалва доживотната си присъдата за атентата над Локърби през 1988 г. Адвокатите му могат да внесат жалбата във Върховния съд на Шотландия. За Меграхи напоследък се говори все по-често в контекста на международните усилия за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. Появиха се спекулации, че преди месец при посещението на бившия британски премиер Тони Блеър в Триполи е била обсъждана размяна на либиеца срещу осъдените медици. Независима шотландска юридическа комисия се произнесе, че шотландският Върховен съд трябва да разгледа нова жалба на агента на либийското разузнаване Меграхи срещу присъдата му за взривяването на американския пътнически самолет над Локърби, когато загинаха 270 души. Комисията прехвърля делото за преразглеждане и с това потвърждава, че допуска да е налице съдебна грешка. Случаят беше отнесен до Шотландската комисия за преразглеждане на наказателни дела след появилите се предположения, че присъдата се основава на ненадеждни доказателства. Оповестеното становище на комисията означава, че може да се стигне до нов процес, който дори да оневини бившия агент на либийските тайни служби. Ако Меграхи бъде оправдан, Либия ще може да си поиска обратно 2,7 млрд. долара, с които обезщети семействата на жертвите на атентата. Политическите маневри около случая "Меграхи" във Великобритания предизвикаха напрежение между Тони Блеър, до вчера британски премиер, и шотландския му колега Алекс Салмънд. Салмънд обвини Блеър в уговорки с Либия за прехвърляне на Меграхи в либийски затвор. Асошиейтед прес изтълкува решението на независимата юридическа комисия в Шотландия, като победа за Меграхи. Бившият агент на либийските тайни служби не преставаше да поддържа, че е невинен. Това допускаха дори роднини на жертвите, напомня агенцията. Подозрения за несигурни доказателства съществуваха отдавна. Преди пет години свидетелски показания едва не сринаха версията на обвинението. Те накараха мнозина да мислят, че взривното устройство е било внесено в самолета на лондонското летище, а не е дошло от Малта, както твърдеше от прокурора.

ИТАЛИЯ - ПЛАЖ САМО ЗА ЖЕНИ

Информация на НоваTV!
Първият в света плаж, на който е забранено присъствието на мъже, беше открит на италианския адриатически бряг. Собствениците на комплекса обявиха, че са предприели мярката, за да имат възможност жените да си почиват на спокойствие, без да стават обект на нежелани флиртове. На плажа, освен жени, се допускат само домашни любимци. Собственикът на комплекса обясни, че жените трябва да бъдат оставени на спокойствие, за да могат да си починат и да обсъждат женски теми, като гримове и дрехи. Докато идеята за плажа е добре приета от дамите, то мъжете смятат, че това е една доста неуместна забрана и дори прецедент. Затова част от тях отказаха да спазват наложените ограничения. Затова на охраната се налагало често да гони мъже, навлезли в оградения район и пенсионери, които се опитвали да гледат дамите, излегнали се на плажа.

САЩ защитават противоракетния щит в Европейския парламент

Информация на НетИнфо!
Реакцията на представителите на ЕС и НАТО е предпазлива.
Изпълнителният директор на американската агенция за ракетна отбрана Патрисия Сандерс настоя в Европейския парламент,че планираната от САЩ система за ракетна отбрана, части от която ще бъдат разположени в Централна Европа, е отговор на "реална и нарастваща заплаха" от Иран и Северна Корея. Сандерс обаче e срещнала предпазлива реакция от представителите на ЕС и НАТО, които призовали за по-прецизна оценка на заплахата и повече публични дискусии преди САЩ да продължат напред с проекта, предават информационните агенции. И напомнят, че Вашингтон води официални разговори с Полша за разполагане на 10 ракети-прехващачи в страната и с Чехия - за разполагането на радар, който също ще бъде част от американския противоракетен щит. "Ние смятаме, че сегашното предложение е навременно. "Системата за противоракетна отбрана се отнася до реална и нарастваща заплаха. Смятаме, че е благоразумно да сме готови за тази заплаха", заяви Сандерс вчера на изслушване в Европейския парламент. Тя посочи, че системата ще покрие всички страни, които са застрашени. Както е известно, Москва отхвърли плана като заплаха за Русия и предложи радар в Азербайджан. Някои страни от ЕС изразиха тревога от самостоятелните действия на Полша и Чехия, а върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че поставянето на елементи от американския щит на територията на ЕС може да засегне отношенията му с други държави. Представители на НАТО предложиха разговорите сред съюзниците да се фокусират върху съчетаване на системата на НАТО за противодействие на ракети с малък радиус и американския стратегически щит, така че да бъде осигурена ракетна отбрана за всичките 26 членки на Алианса. НАТО предупреди, че Иран е провел изпитания с ракети с радиус на действие 2000 км, които могат да ударят Турция, България, Румъния или Гърция. Според някои информации Северна Корея разполага с ракети с радиус 3500 км, които могат да достигнат дори Германия. Алиансът посочи обаче, че е необходима по-прецизна оценка на потенциалната опасност.

юни 28, 2007

Роди се бебе, преживяло 6 години като замразен ембрион

Източник БНТ!
Ледено бебе, заченато преди шест години се роди тази сутрин в Първа АГ болница “Св. София”. Момченцето тежи 3 кг и 200 грама и е дълго 51 см. То се роди от ембрион, замразен през 2001-ва година. Раждането е уникално не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. Бебе преживяло 6 години, като замразен ембрион се роди днес. Това стана в Първа АГ болница “Света София”. Малкият Владимир е първороден син на семейство от Пловдив. Раждането е уникално не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. “Леденото бебе” – Владимир, както го наричаха днес. Усмихва се, плаче... и стана медийна звезда. Тежи цели 3 килограма и 200 грама и е дълъг 51 см. Най-щастлива разбира се е майка му – 43-годишната Цонка Христова. Рожбата й се появява на бял свят след няколко неуспешни опита. Цонка Христова: “Всъщност то си живя 6 години при 196 градуса. Благодарение на докторите, които му преливаха азот, за да оцелее толкова време, но пък вече е на бял свят”. Лекарите Георги Ваклинов и Валери Йорданов са хората, които прилагат този прогресивен метод за зачеване. Яйцеклетки се оплождат и след 3-4 дни се подбират най-добрите. Ембрионът се замразява в течен азот на минус 196 градуса. Сега в така нареченото училище, както наричат банката има повече от 200 ембриона. Д-р Георги Вакрилов: “В това училище имаме ученици още от края на 1999 година. А най- възрастният, който стана бебе е днешният, замразен преди около 7 години". Днес Владимир беше най-голямата радост не само за своите роднини, но и за цялата болница и за своите роднини. Докторите:“Радваме се, че направихме това бебе!”

Ники Михайлов: С Рафа Бенитес се бъзикахме

източник НетИнфо!
Никлай Михайлов - новото попълнение на Ливърпул
Николай Михайлов се завърна днес в България, след като вчера подписа първия си професионален договор с Ливърпул. Младият вратар беше много щастлив от трансфера, който осъществи и бе любезен да отговори на въпросите на чакащите го на Летище София журналисти.
1.Как се стигна до този трансфер, Ники? - По принцип всичко беше готово за Фиорентина, но два-три дена преди да замина за медицинските прегледи получих оферта от Ливърпул. Прегледах я. Между другото аз винаги съм мечтал да играя в Англия, особено в такъв гранд като Ливърпул. Това ми е детската мечта, въобще не се замислих и ведна тръгнах да подписвам.
2.Какво ти направи най-голямо впечатление в първия ден в Ливърпул? - Абсолютно всичко. И стадиона, и организацията, и хората, които ме чакаха, въобще отношението... Минах медицинските прегледи, всичко беше нормално. Абсолютно всичко мина перфектно и в момента съм много щастлив.
3.Видя ли се с Рафаел Бенитес? - Да, той беше на тренировъчните игрища. Говорихме си 20-30 минути. Повече се бъзикахме, говорихме си за живота. Той ми обясни какво очаква от мен. Каза ми днес да си празнувам рожденния ден и че в понеделник или вторник ме чака да започна подготовка с първия отбор.
4.Какво очакваш от преминавато в Ливърпул? - Аз нямам бърза работа. Първо трябва да се адаптирам, да свикна с обстановката и да се настаня. Оттам нататък треньора на вратарите трябва да ми помогне да се развивам и... Господ си знае работата, ако ми даде шанс - ще го използвам.
5.От колко време Ливърпул те следи, имаш ли представа? - Аз не мога да кажа точно колко време са ме наблюдавали, но имаха доста мои дискове и с националния отбор, и с Левски, и с юношите. Общо взето - достатъчно за да ме купят.
6.Ще ти липсва ли нощния живот в Англия? - Няма какво да ми липсва. Аз отивам там за да играя футбол. Футболист професионалист съм. Отивам в голям отбор и изключвам вече всякакви дискотеки и се концентрирам изцяло върху футбола и моето развитие.
7.Ники, доказа ли нещо на някого? - Знаем какво стана на мача с Вердер и как те изпрати "синята" публика...- Няма какво да доказвам. Доста хора не ми вярваха. Говори си постоянно за баща ми, обвиняват ме, че не съм добър. Това, което стана, подписването ми с Ливърпул, е красноречиво. Не искам да говоря за хората, които не ме обичат.
8.С какви чувства се разделяш с Левски? - С Левски се разделям с много добри чувства. Искам да благодаря лично на Лъчо Танев, който направи контакта с Ливърпул, на Наско Сираков и на Мъри Стоилов, които през последните две години допринесоха много за моето развитие като футболист. Искам да им се извиня, че в този период направих доста глупости, но те имаха търпение. С фенове и съотборници се разделям с много добро чувство и съм убеден, че някой ден пак ще се завърна на "Герена" и вече с публиката нещата ще стоят по съвсем друг начин.
9.Можеш ли да кажеш какви бяха твоите трудово-правни взаимоотношения с Левски? - Никога съм нямал подписан договор с Левски. Аз съм свободен футболист, но клубът ще вземе достатъчно пари за това, което е инвестирал в мен. Във ФИФА си има правила, които уреждат подобни въпроси.
10.Уведоми ли Фиорентина за твоето решение? - Да, като подписах с Ливърпул уведомихме клуба. Във Фиорентина всичко беше точно и аз искам да им благодаря и на тях. Трябваше да подпиша с тях, нещата се забавиха и дойде офертата от Ливърпул, която приех.
11.По-добри ли са условията в Ливърпул от колкото в италианския клуб? - За условията не искам да говоря. Аз казах, че винаги съм мечтал да играя в гранд като Ливърпул. Знам и английски и ще ми бъде много по-лесно, а и офертата в действителност е по-добра и затова избрах нея.
12.Какво мислиш за другите вратари на Ливърпул Хосе Рейна и Скот Карсън? - И двамата са униклани вратари. Единия е младежки национал на Англия, за Рейна няма какво да говоря. Аз първо трябва да се адаптирам, трябва да се развивам и да показвам защо са ме купили. С времето ще видим какво ще се случи, но засега цел да заиграя след един месец приемрно не си поставям.
13.С кой номер ще играеш в Ливърпул? - В Англия има разпоредба вратарите да играят с номера 1, 13 и 25. Значи ще съм или 13 или 25. Ако съм 13 няма да се притеснявам.

ГЕРБ отказва участие в анти-ДПС коалиция в Кърджали

Информация на в.Дневник
и публикация в НетИнфо!
БСП обединява всички срещу ДПС в Кърджали
"ГЕРБ отказва участие в анти-ДПС коалиция в Кърджали", пише в заглавие в."Дневник". Според публикацията обсъжданата неофициално от няколко месеца в Кърджали коалиция на основните политически партии срещу ДПС за местните избори е на път да се провали, след като във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че формацията му няма да участва в обединението. Инициаторите на съвместните действия - местните структури на БСП и "Атака", коментирали, че отказът на ГЕРБ обезсмисля начинанието, защото само пълната мобилизация на всички централи можела да осигури необходимите гласове за избиране на кмет и общински съветници, които да не са свързани с движението на Ахмед Доган. Имаме предварително споразумение за общи действия, в което участват организациите на БСП, НДСВ, СДС, ДСБ, "Атака" и граждански сдружения, обяснил пред "Дневник" лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров. Целта на разговорите била издигането на силна кандидатура за кмет. "БСП обединява всички срещу ДПС в Кърджали", отбелязва в. "Труд". Общинският съвет на БСП в Кърджали ще преговаря с всички политически сили в града за обща кандидатура за кмет срещу претендента на ДПС. "30 партии в общ фронт срещу ДПС в Кърджали", отбелязва под глава "Сега". "Правят анти-ДПС коалиция в Кърджали", пише в. "Монитор". "Овчаров изпадал от ръководството на БСП", съобщава в. "Труд". Изданието научило, че лидерът на столичната организация на БСП и министър на икономиката в оставка Румен Овчаров няма да влезе в новото Изпълнително бюро на БСП. Соцръководството трябва да бъде избрано на заседание на Висшия партиен съвет в събота. Министърът на вътрешните работи Румен Петков пък нямало да бъде зам.- председател на БСП. В друг материал "Труд" допълва, че по думите на Станишев промените в кабинета ще станат ясни след заседанието на Политическия съвет на тройната коалиция, което ще бъде най-вероятно следващата седмица. Все още изчаквам дали няма да има и други оставки на зам.- министри след тази на Георги Кадиев, поставя в акцент "Стандарт" думите на премиера. "Тримата големи ще ремонтират кабинета" е водещото заглавие по темата в "Дума". Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е решил да махне Даниел Вълчев от всички постове, пише "Труд". В."Сега" разказва, че говорителят на НДСВ Станимир Илчев е бойкотирал изслушването на просветния министър в парламентарната група. Даниел Вълчев е трябвало да информира колегите си за свършеното от него в министерството. "Отчетът на Вълчев изпокара жълтите", пише в заглавие в. "Стандарт". В. "24 часа" публикува на цяла страница портрет на президента Георги Първанов с автор Велислава Дърева. Поводът е, че утре държавният глава навършва 50 години. "Дългият път от Първанов лидера, когато нямаше 40, до държавника, сега на 50" е подзаглавието. "Отварянето на досиетата е линч за десницата", коментира пред "Новинар" медийният експерт Георги Лозанов. Някои се правят на велики разузнавачи, но вече е късно за самопризнания, ДС им е отнела самоличността, казва той.

"Таймс" критикува "смъртоносната" политика в България

Информация на БТВ!
Мълчанието за корупцията и убийствата не помага на никого, пише британският всекидневник „Таймс” по повод доклада на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния.
Изданието отправя унищожителна критика към оценката на България: "Колко убийства на български политици ще са нужни, за да може Европейската комисия да публикува наистина критичен доклад? Вчерашното становище за прогреса на България и Румъния, което разкри всъщност колко малко прогрес е постигнат в борбата с корупцията и престъпността, е забележително със своята преднамерена мекота. Последвалото изказване на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини е учудващо на фона на престъпността, особено в случая на България. Румъния е по-светъл случай, ако смятате, че корупцията там е по-приемлива от безкрайната сага с убийства на влиятелни фигури в България." България наистина шокира с над 155 поръчкови убийства от 2000 г. досега, посочва "Таймс", като цитира данни на българското министерство на вътрешните работи. Да бъдеш богат, да бъдеш в политиката, да бъдеш президент на футболен клуб "Локомотив" - всичко това може да се окаже смъртоносно, заключава изданието.

Докладът на ЕК: По-малко критичен от очакваното

Информация на НетИнфо!
Целта ни е не е да обвиняваме и да сочим с пръст, а да помогнем, изтъкна зам-председателят на Еврокомисията Франко Фратини.
Еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, който е и зам.-председател на ЕК, представи в Брюксел докладите за напредъка на България и Румъния. Еврокомисията разкритикува двете страни за липсата на напредък в борбата с корупцията, но не предложи да се наложат предпазни клаузи . За България нито един от шестте показатели от т.нар. мониторингов механизъм не се отчита като изпълнен. Основна слабост е борбата с корупцията по върховете, няма практически резултати и в борбата с престъпността. Поръчковите убийства са област на особено притеснение, конкретно последните няколко убийства на местни политици, които не са довели до никакви заведени дела, се изтъква в документа. България и Румъния постигнаха голям напредък на ежедневна основа и заслужават нашето доверие, заяви Фратини, който подчерта, че това не е мониторингов доклад, тъй като България и Румъния са страни членки на ЕС. Той изрази задоволство, че работата по докладите е дала възможност на Европейската комисия да посочи на двете страни "области на напредък и области на слабост". "В България например са постигнати големи успехи в борбата с дребната корупция по границите на страната. Напредъкът в тази област е наистина голям", каза Фратини. Същевременно той даде като пример за "област на слабост" в нашата страна, а и в Румъния, липсата на повече резултати в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, въпреки че и в двете страни имало напредък в това отношение. В специален анекс към доклада за България се отбелязва, че по отношение на страната ни няма задействана предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред, на вътрешния пазар, на земеделието, на икономиката, на сигурността на храните. Предпазна клауза в момента действа само по отношение на авиационната сигурност. По отделните "проблемни области", които за нашата страна са шест, в доклада се посочва, че страната ни до голяма степен е изпълнила изискванията по "проблемна област едно" - приемане на конституционни поправки. Въпреки това наблюдението по тази "проблемна област" ще продължи, тъй като още предстои поправките да бъдат приложени на практика. По "проблемна област две" се посочва, че България е постигнала известен напредък в прозрачността на съдебния процес, "но ще трябва още време да се оцени дали новите закони ще доведат до очакваните резултати". По "проблемна област три" (реформа в съдебната област) също се казва, че е постигнат "известен напредък" в засилване на отчетността, професионализма и ефективността на съдебната система в нашата страна. По "проблемна област пет" (мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границата и сред местните власти), Европейската комисия смята, че "като цяло, тук е постигнат съществен напредък". Сурови са обаче оценките на Европейската комисия във връзка с "проблемна област четири" (извършване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта) и "проблемна област шест" (приемане на стратегия за борба с организираната престъпност, като фокусът се постави върху тежките престъпления, прането на пари и конфискацията на придобито по престъпен начин имущество). Целта ни е не е да обвиняваме и да сочим с пръст, а да помогнем, изтъкна Фратини. "Докладът е точен баланс на посланието - искаме да помогнем, не да поучаваме. Трябва да сме честни и открити, има още какво да се направи, но това е в интерес на българите и румънците, не на Брюксел. Ще има помагаме на двете държави с нашите експерти, с окуражаване другите държави членки да участват в общи проекти, ще продължим и с механизма на наблюдение", заяви зам.-председателят на ЕК. Следващият доклад на ЕК за България и Румъния ще бъде изготвен през лятото на 2008 г. До март същата година, правителствата в София и Букурещ трябва да изпратят свои доклади до Брюксел, които са сред основните източници на информация за ЕК. Журналистите на пресконференцията бяха обединени в мнението си, че тонът на доклада е доста по-мек отколкото в проектодокумента, съдържанието на който медиите коментират от вчера. Някои дори обвиниха еврокомисаря по правосъдието, че той лично се опитва да "захароса" документа, и то най-вече по отношение на България. Имаше и такива, които директно поставиха въпроса дали комисаря знае колко точно са осъдените за корупция български политици от високия ешелон на властта и дали всъщност техният брой не е равен на нула. В отговора си Фратини беше доста прям: не бива оценките за тона на доклада да са базирани на предварителния документ за него, който изобщо не е официален. Той е просто база, изготвена от технически експерти, на която еврокомисарите да вземат своето окончателно решение, подчерта италианецът. Относно евентуалното налагане на предпазни клаузи, Фратини заяви, че подобно предложение изобщо не е имало. Задействането им не е нормално явление в условията на пълноправно членство, а извънредна мярка, припомни той. Днешният доклад на ЕК за България е балансиран и обективен, коментира министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на съвместна пресконференция с ръководителя на Представителството на Еврокомисията в София Майкъл Хъмфрис. Според Грънчарова основният извод от доклада е, че напредъкът за шестте месеца от членството на България, без да е чудо, показва, че механизмът за сътрудничество между България и Комисията по т.нар. проблемни области представлява успешна практика. По думите й документът показва подкрепа за по-високите цели, които всички в България сме си поставили - модерна съдебна система, по-малко корупция и повече сигурност за хората. Оттук нататък пътят е един - работа, партньорство и доверие, каза министърът. На въпрос дали е удовлетворена от заключенията в доклада Грънчарова обяви, че ще бъде удовлетворена, когато България даде всички основания за прекратяването на механизма между страната ни и ЕК. Майкъл Хъмфрис отбеляза, че прогресът на България е налице и не трябва да се подценява. Действията отнемат време, в някои области има съществен напредък, а в други - по-малък, и именно там трябва да са приоритетите сега, каза Хъмфрис. Според него в крайна сметка страната ни ще постигне успех и ще изпълни критериите, тъй като има ясна воля за това. Казаното от главния прокурор Борис Велчев тази сутрин за неточности в доклада е вярно, призна той. По-рано днес преди заседанието на Висшият съдебен съвет обвинител №1 каза, че това е първият доклад на Европейската комисия, който съдържа значителни пропуски. За мен това е малко изненадващо, коментира Велчев. Хъмфрис уточни, че днешният доклад се позовава на представената от българското правителство информация до 31 март т.г. Докладът е взел предвид всички възможни източници, отбеляза той и посочи освен правителствения доклад, информацията на представителството на ЕК и данните от неправителствени организации. Нямам съмнение, че в следващите месеци напредъкът ще бъде постигнат, отбеляза евродипломатът.

Звездата на WWE Крис Беноа изби семейството си и сложи край на живота си

Информация на НетИнфо!
40-годишният кечист удушил съпругата си и 7-годишния си син, след което се обесил !
Невероятна трагедия разтърси американската лига по кеч WWE през последните дни след самоубийството на 40-годишния канадски професионален борец Крис Беноа, след като полицията потвърди, че преди това собственоръчно е ликвидирал най-близките си хора. Той обаче няма да отговаря пред закона, защото след като удушил съпругата си Нанси и задушил 7-годишния си син, оставил до телата им библия и се обесил. Телата на жертвите били открити в къщата им край Атланта в понеделник. Според данните от съдебно-медицинската експертиза обаче 43-годишната Нанси била убита още в петък. Трупът бил намерен с вързани ръце и крака. Момченцето вероятно е починало в събота вечерта или в неделя сутринта, а няколко часа по-късно бащата се самоубил в домашната си фитнесзала. От WWE уточняват, че са алармирали полицията, след като приятели на семейството съобщили за няколко странни SMS-а, изпратени от Крис в неделя сутринта. В тях известявал какъв е адресът, на който живее, а също така съобщавал, че вратата на гаража е отворена, а кучетата са навън, край басейна. На свой колега, с когото се чул по телефона, той обяснил, че бил зает с грижите около Нанси и малкия Даниел, които били получили хранително отравяне и повръщали кръв. Поради това Беноа отложил полета си, с който трябвало да пристигне за снимките на поредния епизод от тв шоуто "Разбиване". Трагедията е на път да се превърне скандал, ако се докаже, че по време на убийствата кечистът, наричан още Върколака и Дивия пегас, е бил натъпкан с анаболни стероиди, каквито са били открити в къщата му. Резултатите от токсикологичната експертиза обаче могат да се забавят със седмици и дори месеци. От WWE категорично отричат анаболите да имат нещо общо със случая, като напомнят, че последната допинг проба на Беноа от 10 април е била отрицателна Смята се, че стероидите могат да причинят параноя, депресия, прилив на гняв и избухване, припомнят световните агенции. АП отбелязва, че през последните години те се сочат като причина за смъртта на няколко кечисти - например Еди Гереро, един от най-добрите приятели на Беноа, който почина от сърдечна недостатъчност след продължителна употреба на стероиди. Беноа, роден в Монреал, си беше изградил имиджа на примерен семеен мъж, припомнят американски медии. С Нанси, която е работила в WWE под прозвището Жената и преди това е била омъжена за съперника му Кевин Съливан, сключили брак през 2000 г. След три години обаче тя поиска развод, като се мотивира с "жестоко отношение". По-късно оттеглила както молбата, така и оплакването, че й е отправял заплахи и е трошил мебелите вкъщи. Семейството живеело скромно, а самият той така и не отишъл да поправи счупения си зъб, пострадал при игра с любимия ротвайлер. Беноа беше шампион, беше легенда, беше велик, но се оказа убиец, коментират сега медиите в САЩ. В понеделник WWE излъчи предаване в негова чест, но след като наяве излязоха подробности около престъплението, лигата се отказа да споменава името му в положителна светлина!